7 oktober, 2024

Langres

Under min lilla tid som ostälskare har jag fått lära mig att Langres är perfekt till Champagne – den kommer ju från samma ställe. Det är oftast ett gott tecken på att smakerna passar fint tillsammans. Traditionen säger även att osten ska gröpas ur en smula i toppen – häll sedan på en hutt champagne och låt osten vara. Kanske en halvtimme-timme i alla fall. Då har osten hunnit få en härligt krämig konsistens. Med detta sagt…

Langres är en kittost av komjölk. Det är en väldigt snäll variant av ostfamiljen som annars till stor del består av härligt rinniga ostar som äts med sked. Så goda att det krullar sig i munnen! Men Langres är sådär stifft elegant och finstämd som bara någon från Champagne kan vara. Perfekt som instegsost till de ‘riktiga’ kittostarna som Epoisses, Ami du Chambertin osv. Ett rött från Bourgogne är helt grymt bra till den typen av kittostar.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

7 kommentarer