12 juni, 2024

Lammfilé, rödvinsås och västerbottenkrisp

Inte så ofta jag köper lammfilé (Sovel saluför endast svenskt lamm, gillart), allt som oftast blir det lammlägg som är bland det bästa jag vet. Så istället för tryckkokare blir det istället stekpannan och en liten stund i ugnen. Lammfileérna får ligga till sig i rött vin, en krossad vitlöksklyfta, färsk rosmarinkvist, lite färsk timjan, lagerblad och ett uns mald svartpeppar över dagen. Jag saltar på och pepprar och slänger ned i en stekhet panna.

Tillbehören för kvällen blir lite grönt, rostad potatis (badad med olivolja, färska örter och salt) och en rödvinsås gjord på resterna av marinaden (det var rätt mycket marinad). Jag gör en snabb rödvinsås (2 pers) genom att skiva en liten morot, skiva en rödlök. Detta ska ned i en kastrull tillsammans med smör och tomatpuré. Ta upp de färska kryddorna ur marinaden  och lägg även ned dem i kastrullen. Sen fräser jag på allt ordentligt – det ska brännas i botten. När allt har fräst ur sig smak och färg häller jag på marinaden (rödvinet) och skvätter i lite enkel balsamvinäger. låt koka ned till önskad mängd/smak/konsistens. Smaksätt med salt, vinäger och är mixtusen för tjurig så släng ned socker (eller hur Mannerström! ;)). Sila såsen och ställ på spisen tills det är dags att servera. Värm upp och lägg i en klick smör.

Men krispet då??

När den rostade potatisen är nästan klar så är det bara att riva västerbottenost över hela kalaset. Låt det bli lite krispigt genom sätta på ‘grill’ på ugnen.
Gillar du osten som rinner över och ned på ugnsplåten när du gör varma mackor så kommer du gilla detta också 🙂

Men vinet då?

Varför inte en Chianti Classico från Toscana. Det finns en hel uppsjö bra tjut på bolaget. Vinet ovan har nog fasats ut – inte bara årgången. Prissänkt nästan en 50-lapp och helt slut. Sorgen är stor.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer