12 juni, 2024

Hemmagjorda pastakuddar

Sedan någon månad eller så har jag frekvent gjort egen pasta. Känner mig mäkta stolt över detta faktum. Skapelser såsom lasagneplattor, tagliatelle, delizie och canneloni och nu senast pastakuddar fyllda med ricotta och svamp fullkomligt och formligen väller över och ut på gatan till allas stora glädje. Att äta ute har fått en helt annan betydelse.

Det är ju så himla lätt att göra egen pasta och degen är trevlig att arbeta med. Jag använder 3/4 durumvete och 1/4 vetemjöl special. En äggula till varje deciliter mjöl och 2-3 matskedar god olivolja till varje 5 deciliter mjöl. Eventuellt behövs lite ljummet vatten att späda med om det dammar om degen alltför mycket.

En pastamaskin är såklart att föredra med det går egentligen bra att kavla manuellt med brödkaveln också. Jag köpte min maskin på Claes Ohlsson för många år sedan. Tror den kostade en femhundring eller så. Då ingick spaghetti- och tagliatelletillsatsen + en rulle att göra pasta med raviolikanter…

Fyllningen

Ricotta-  en burk ICA-billig
Finhackad Karl-Johansvamp
Porcini paste (Hittade en burk i min lokala deliaffär, kan uteslutas men använd mer svamp istället)
Citronskal (cest), Salt & peppar

Det är bara att slänga ihop ingredienserna och blanda till en lagom kräm. Gör lasagneplattor eller köp färdiga. Skär plattorna i lämplig size och lägg på en klick svamp- och ricottakräm. Vik över hälften och tryck ihop kanterna och skär sedan med kniv eller “ravioli”-rulle. Koka i ett par minuter beroende på pasakuddarnas storlek. Om du vill gratinera dem; förkoka dem i nån minut. Kör sedan i ugnen med bechamelsås… eller varför inte en tryffelsås.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer
  • Oj, vad det ser gott ut! Har faktisk ingen pastamaskin men borde införskaffa en. Har kavlat för hand och då får man verkligen ligga i. Pust!
    Mycket gott du bjuder för övrigt här på din sida 🙂

    Tack detsamma 😉

  • Nu är det ett tag sedan jag gjorde en egen variant av ditt recept på pastakuddar men ett problem som jag hade var att pastakuddarna inte blev täta. Dvs en del av fyllningen läckte ut när man kokade dem. Brukar det bli så för dig också eller har du något hemligt knep för att undvika det?