16 april, 2024

Hellasgården Hellas Storstugan

Hellasgården, mitt emellan Sickla och Älta (Nackareservatet) är en fantastiskt plats för utomhus rekreation av olika slag. Här finns en bastuklubb, grillplatser, joggingspår, tennisplaner, fotbollsplan, badmöjligheter i lilla Källtorpssjön. Här har också Storstugan stått sedan 1945. Så länge jag vet hade Hellas Storstugan drivits i formen av enklare kök med kafé. Hugade skidåkare eller skridskoskrinnare kunde värma magen och stilla hungern med klassiska rätter som gulaschsoppa, korv med bröd och våfflor med sylt och grädde. Det var i sanningens ord ingen höjdare.

Vid ett tillfälle i somras hamnade jag återigen i Hellas Storstugan och döm om min förvåning när jag såg att något hänt – något fantastiskt rent ut sagt. Nya ägare som med små medel fräschat upp interiören och moderniserat köket, ett kök som man numera kan se in genom ett stort glasparti. Smutt. Vid första tillfället njöt jag i stora drag av deras underbara version av Caesarsallad med allehanda primörer, egenfrästa krutonger och konfiterad kyckling. I was hooked. Vid nästa tillfälle tar jag deras egenstoppade chorizo med rostad potatis, sotad sommarkål och den ljuvligaste dijonnaise. Sedan dess har jag stalkat köksmästaren om diverse frågor om ingredienser i dijonnaisen, korvkryddning och så vidare.

Numera äter vi massor av kål hemma, sotad och med dijonnaisen á la Storstugan. Helt enkelt har maten här på Hellas Storstugan gett mig ny matinspiration och jag är tacksam för det. Det har minst sagt vart lite dött under en period av barnmatslagande och annat.

Har ni inget annat för er så besök Hellasgården, ta en tur i skogen runt sjön och ät sedan mat som gör dig glad.

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill