16 april, 2024

Halvtorra viner och ost…

Många ostar passar till vita viner, några färre passar till röda men de allra flesta ostar passar till halvtorra vita viner. Väldigt många passar också till söta dito. Så lyckan är stor när vinvännen Mr T tar med ett vin från Moseldalen i Tyskland. Ett halvtorrt vin med världens längsta namn; 1994er Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese. Auslese är ett av sex Prädikat (tysk vinkvalitetsklass). Auslese-viner är gjort på speciellt utvalda och väl mogna druvklasar. De är ofta eleganta och ganska ofta halvtorra/söta.

Att välja ost till vinet är inte särdeles svårt. Comté, Abondance, Pecorino (inte alltför mycket sälta). Egentligen alla smakrika ostar. Gärna halvhårda till hårda. Så gott.

Vinet ja… Ibland går det att få tag i mogna Rieslingar på SB. Och för en ganska billig penning. De brukar tyvärr ta slut direkt.
Meulenhof har en fint mogen doft av honing och gula semitorkade russin. Doften fyller på med de karaktäristiska diselångorna för en gammelriesling. Vulklösning med tillhörande solution finns också och ibland svischar en mintig ton genom glaset. Det bådar alltså gott. Smaken bjuder på en härligt len upplevelse. Det söta tapetserar gomtaket och eftersmaken är frisk och är hyggligt lång med en liten men märkbar syra. Gott!

Alkoholstyrkan är snälla 8.0%.

Systembolagets halvtorra till söta viner från Tyskland »

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer
  • Hur hittar man dessa ‘gammelrieslingar’ på systembolaget egentligen? Är det en spec. tid på året eller hur funkar det?

    Sugen som tusan!

  • Hmm. Jag är lite dålig på det. Försökte en gång men det gick inte så väl. Mr T kanske svarar dig om han läser detta. Han brukar köa för sina viner 😉