Inte mycket till vinter i år vilket innebar supertidig grillpremiär i lördags. Bästa grannen bjöd in till samkväm kring Webern och vi är inte sena att haka på. Vi tog med ett paket av Korvhantverks färska korv Rostad vitlök, Chili och Citron – en favorit även till pastan tillsammans med Robertos passerade tomater. Två pavor toskanskt rödtjut fick också följa med som fått över 90-93p (av resp årgång) av internationella vinskrifter. Tillsammans med grönsaker, kött, pancetta och svamp bereddes fina spett och potatisgratängen innehöll föredömligt mycket grädde och vitlök. Sommaren kändes nära!
Lucente IGT Toscana 2011 Luce della Vite (nr 85363) från Montalcino är en nyhet för mig. Vinet är Merlot-baserat till 50% men innehåller en del Sangiovese samt en skvätt Cabernet Sauvignon. Blandningen borde alltså vara som gjort för grillat och gräddstinn gratäng. Och det är bara att ta av hatten – det smakar förträffligt till maten och jackar faktiskt upp ett par snäpp i slutet av glaset. Vinet luftades knappt utan hälldes per omgående i glas och flaskan tog slut så fort att jag faktiskt inte hann få påfyllt. Doftminnet säger mosade svarta plommon, körsbär, bitter choklad och en fin uns bourbonvanilj. Fin balanserad syra, tydliga fettälskande tanniner och frisk lång eftersmak. Inte så full-bodied som jag trodde utan ganska jävla gott bara. Tror nog hela paketet kan integreras fint under ett par år men lufta vinet så är det bara att njuta redan nu till helgens grilläventyr. Lucente har en storesyrra i Luce som kostar det tredubbla men som tydligen fått lysande recensioner från internationella vinkritiker – 92 till 98 poäng. Till Lucente på SB ->
Nipozzano Chianti Rúfina Riserva 2009 (nr 74177) är ett klassiskt vin från norra delen av Toskana vid gränsen mot Emilia-Romagna. Här har Frescobaldi producerat viner i århundraden och får räknas som tongivande i Toscana med vinhus och vingårdar runt hela provinsen. Just Nipozzano Chianti Rúfina Riserva, instegsvinet från kastellet var en favorit när vi för många år fick upp ögonen för chianti-vinet. Vi for sedermera (2008) till provinsen i en alldeles för fin Alfa Romeo – wow, vilken resa det blev. Fantastiska viner, fantastiskt vårväder och en härlig bil. Jag nämner bilen igen för det var sannerligen magiskt att susa fram nedcabbat längs vinvägarna i Chianti Classico-området. Så vinet: Nipozzano 2009 förvånade mig lite – rättframt och stramt med fint grepp. Doften är inte fylld av ek som jag trodde utan mer diskret med toner av jord, mörka körsbär, mognad i form av solvarmt båtdäck och espresso. Här passar rökt korv av alla slag, grillad Korvhantverkskorv var utmärkt. Mer info här ->
Ser väldigt trevligt ut! Kanske dags att släpa ut trotjänaren och tända upp 🙂
Fanns inte Nipozzano i standardsortimentet förr? Och vad har hänt med Systembolagskändisen Marchese Chianti Classico Riserva… ??
Hallå kompis! Grillat är godast 🙂
Jag vetifan vars den där CCR:n har tagit vägen? Verkar som de halkat ned till Beställningssortimentet båda två…