13 juli, 2024

Gamla Amsterdam – en butik full av holländsk ost

För ett par veckor sedan ramlade det in ett mail från Max Rovers. Max är en stolt holländare, ostälskare och ägare till den fina ostbutiken Gamla Amsterdam på Hornsgatan 39 vid Mariatorget i Stockholm. Max tyckte att det alldeles för mycket traditionell fransk ost (korrekt, det ska bli ändring på det) på min lilla blogg och tipsade om att det minsann finns ost från Holland också och inte sådan styggelse till ost som återfinns våra snabbköp och som kallas Gouda. Max berättar att Gouda egentligen är en ostsort såå mycket godare än den milda industritillverkade varianten som ofta är billigare än Hushållsost i våra livsmedelsbutiker. I ostbutiken hittas också en mängd olika ostsorter jag aldrig hört talas om..

Redan innan Max mailade hade jag fått nys om Gamla Amsterdam via den trevliga bloggfränden Red Scream & Riesling. Tack för det tipset!

Gouda Ost på riktigt (från hemsidan)
“Den mest ätna osten i Holland är ’’Goudse Kaas’’, Gouda-ost, men inte som vi känner den. Eftersom den som vi känner till här i Sverige är bara en sort, en väldigt mild Gouda ost. Gouda är en stad i Holland med en mycket välkänd ostmarknad som härstammar från medeltiden. Staden Gouda gav alltså namnet till de många olika ostar som tillverkas i det här området…” Fortsätt här »

Jag rekommenderar verkligen ett besök på Gamla Amsterdam. Här finns kunskap och kärlek till ost, här anordnas också många ostprovningar i källaren – givetvis tillsammans med god trappisteröl och stout hellre än vin.

Jag blev stolt ägare till ett par ostar som jag ska prova tillsammans med lite god trappisteröl.. håll utkik efter inlägg på en ostblogg nära dig 😉

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

8 kommentarer