15 juni, 2024

Fourme d’Ambert

[form-dammbär] En himla trevlig grönmögelost med precis lagom sälta – i alla fall för min smak. Det händer dock inte alltför ofta att jag köper ‘ädelost’ men när jag väl gör det,  ja då är det denna som oftast hamnar i påsen. Osten har en torr yta, till skillnad mot de kladdiga Roquefort eller Bleu de Causses. Den är alltså inte bara godare, den är lättare att handskas med också.. wohoo!

Det sägs att långt innan romarna kom till Frankrike, var det de galliska druiderna (Miraculix?) i området Pierre-sur-Haute, Auvergne i Rhônealperna som tillverkade Fourme d’Ambert. Benämningen “fourme” betyder form (Gjord i form) på latin och menas den behållare som används för att hålla ostmassan på plats. Därför lever namnet “forme” kvar på osten i bergen i Forez och Auvergne. Förr tillverkades osten uteslutande på gårdar under sommarmånaderna, i “jasseries” – låga byggnader med halmtak, och såldes på marknaden i byn Ambert, därav namnet. Även idag hålls traditionen vid liv.

Testa att dela osten i små bitar och vira mindre skivor parmaskinka runt. Guvagott! Eller varför inte i en fräsch sallad med valnötter. I sås. Fyllning i kött. Oändliga möjligheter.

Var och hur

Fourme d’Ambert produceras i två franska departement: Loire och Puy-de-Dôme, och i fem kantoner om Cantal regionen runt Saint-Flour. Osten står i 24 timmar för att rinna av. Den saltas och perforeras vilket låter syre passera genom osten. Den bildar då relativt snabbt det välkända mööglet utav släket penicillium.

Vin

Fantastisk trevligt tillsammans med ett sött/halvsött vitt eller rött vin. Varför inte testa ett rött Vin Doux Naturel från södra Frankrike. Gärna från disrikten Banyul och Maury.

Franskaviner.se:

BANYULS och BANYULS GRAND CRU- 1500 hektar
Vid den orientaliska delen av Pyrénéerna på skifferterraser där klippan bara täcks av ett tunt jordlager. På denna magra jord ger en rustik druva, som Grenache noir, fylligt vin men mycket låg avkastning. Rubinröda till mahognyfärgade viner med generös bouquet av torkad frukt, russin, fikon och kakao.

Banyuls Rimage behåller sina aromer av röda bär medan Banyuls Grand Cru får lagras på ekfat i minst trettio månader och får en mogen fyllig stil.

MAURY – 1720 hektar
I Agly-dalen på svarta skifferjordar ger Grenache noir magnifika fylliga och kopparfärgade mjuka viner. Maury “vintage” har toner av svarta vinbär och björnbär medan mer mogen Maury utvecklar aromer av plommon, svarta körsbär, kryddor och rostat kaffe.

Miraculix

Miraculix är namnet på den gamle finurlige druid som är vän till Asterix och som tillreder grytan med trolldryck som krävs för att Asterix och de andra i byn ska bli starka och oövervinnerliga för romarna, med undantag av Obelix som Miraculix inte tillåter smaka av grytan, sedan han föll i den som barn. Miraculix är vithårig och har långt skägg, och en vit druiddräkt. Hans viktigaste redskap är guldskäran, med vilken han samlar de mistlar som är en av de viktigaste ingredienserna i trolldrycken. Förutom trolldrycken kan Miraculix koka ihop andra magiska drycker.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

3 kommentarer