16 april, 2024

En Tokajkväll i västerort

Vad trevligt det är när gamla arbetskollegor ringer och frågar om det inte är dags att inmundiga lite schysst Tokaj – det där söta ungerska vinet ni vet. Som tur är han av ungersk härkomst och pappan har en liten sommarstuga mitt i en liten Tokajby där han genom att hjälpa till att bärga lite av skörden varje år får ett antal pavor hantverksmässig Tokaj med sig hem till sonen. Ibland även drycken som fått ett citat uppkallat efter sig “Vinum Regum, Rex Vinorum” (“Wine of Kings, King of Wines”) nämligen Eszencia (även Essencia). Denna sommar fick han med sig den ljuvliga nektar – i en Ramlösaflaska. De är inte kloka di där vinbönderna. Vad annat än att packa familjen och några ostar i bilen och fara och smaka på nyss neddroppad nektar.

Aja, nu var det inte endast Eszencia vi smuttade på utan även en flarra 6 puttunyus från 1988 och en 5 pts från 2000 (Producent: Csiszovszki Pincezet. Ingen Google-träff). Tillbehöret blev ett gäng smakrika ostar: Monte Enebro (Spanien), Fourme d’Ambert (Frankrike) och mogen Gruyere (Schweiz). Även fast 1988:an innehöll mest socker var den förvånansvärt fruktig med trevlig syra vilket gjorde alla ostar rättvisa. Likaså 00:an. Kul att ostarna funkade. Eszencian dracks helst ensam. Eftersom den var rena rama barnet tror vi inte att den innehöll mer än cirka 2% alkohol men herregud vilken gomtapetserare med gula sultanrussin, friska aprikoser och honung. Trögflytande, vi diskuterade om det inte var läge att steka lite amerikanska pannkakor till. Hade nog passat fint.

Tänk om jag någongång fick smaka på en helt mogen Eszencia – det kan ta ett sekel innan den är klar, typ. 🙁




Mer info om Tokajviner:
http://www.vinklubben.se/tokaj-himmelsk-nektar/
http://en.tokajwine.net/
http://en.wikipedia.org/wiki/Tokaji

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer