19 maj, 2024

Dolcetto och Robiola med Cugna – en liten teaser inför 26 nov

Det finns ännu ett få platser kvar – för att få de sista ost, mat och vinälskarna att boka sin plats tänkte jag bidra med en lite teaser. När jag besökte barololand första gången för cirka ett år sedan ganska exakt fick jag chansen att smaka något unikt. En marmelad som var helt fantastisk – tillverkad av pressrester från vintillverkningen, alla producenter har sin egen variant. Cugna (kon-jah) heter marmeladen och den innehåller allt som oftast: druvmust, päron, torkade frukter såsom aprikoser och fikon, ibland vindruvor, hasselnötter, valnötter, kvitten.

Cugna är otroligt gott till Robiola som är en klassiskt krämig ost från Piemonte – oftast tillverkad av både får, get och komjölk. Den kallas då Robiola Tre Latti. Vinet för att möta de rustika smakerna är självklart Dolcetto d’Alba. Dolcetto är den enklaste av vinerna från området men icke desto mindre älskad av vinproducenterna. Det är busigt och ståltankslagrat. Carlo berättade sist att några producenter försökte lagra vinet på ek men det gillade inte vinet.

Så, välkommen att smaka en lite bit av Piemonte. Jag fått med mig ett gäng burkar från en liten producent (även Paola tar med). Mi Piace står för Robiolan. Boka din plats den 26 nov genom att skicka ett mail via denna sida. Gör det nu! 😉

Fler teasers kommer! 🙂

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

3 kommentarer