I en kommentar angående Pecorino Gran Sardo tipsade Fredrik G om att han använder Pecorino Romano till sin cacio e pepe – en rätt hyggligt enkel centralitaliensk pastarätt på papperet men som antagligen kräver lite tålamod för att få perfekt. De regionala kockarna i och runt Rom kan inte riktigt enas om vilket som är det ursprungliga receptet men de allra flesta recept innehåller Pecorino Romano, Grana Padano, svartpeppar och lite av pastans kokspad. Hittade en video som visar en variant av detta recept. Återstår bara att själv laga… Kul, i videon används exakt samma pasta som den jag frekvent använder här hemma – Rustichella d’Abruzzo. Har du väl smakat är vägen tillbaka till Barilla för alltid stängd 😉
Traditionellt så innehåller det bara pasta, företrädesvis spaghetti, Pecorino romano, svartpeppar och salt. En f.d. kollega från Rom lärde mig det och Il cucchiaio d’argento verkar vara på samma linje: http://www.cucchiaio.it/ricette/ricetta-spaghetti-cacio-pepe
Det ser dock inte direkt äckligt ut i videon… 😉
Vad gäller själva pastan så köper jag många olika märken, men gemensamt är att samtliga är valsade i bronsvalsar. Det blir en hel del De Cecco, Garofalo och Dalla Costa för att nämna de vanligaste. Rustichella d’Abruzzo är reserverat för lite finare tillfällen.
Jag tror dig, så enkelt som möjligt med regionala ingredienser 🙂
Bronsvalsning ftw! Jag har lite smakprov till dig från Mauro Musson – La Casa dei Tajarin (Langhe DOC-dokumentären du vet), jag kan lämna hos Sara på Sovel. Vore kul med input.
Jag testar gärna! 🙂
Apropå olika pastamärken: Vet du någon som säljer la Pasta di Aldo? Jag har inte sett märket i Sverige, men jag är blind ibland.
Jag lämnar hos Sara, har du börjat jobba och är i närheten av Sovel?
Nytt uppdrag på annat ställe, men Sovel kommer även i fortsättningen att vara min huvudsakliga köttlangare. 🙂
Kool rätt! Påminner lite om macaroni and cheese, fast med en liten “twist,” hehe… 😉
Har ingen aning, har ej testat, får allergiska besvär av makaroner… det är något med geometrin 😉
Hahaha! Låter farligt! 😉
😉
Bra Fredrik G: jag återkommer om när du kan plcoka upp!
Kanon! Jag kommer troligtvis att kika förbi torsdag eller fredag nästa vecka. Jag är nyfiken på lite aussiekött. 🙂
Aha, jag låter sambon lägga dit några prover i morgon innan lunch. Förhoppningsvis innan lunch annars runt 14.
Fredrik G: pasta di aldo finns på Ica i nk och Sabis i fältöversten! Bra grejer!
Var ju ett tjat om pasta di Aldo! Har alldeles för mycket från Casa dei Tajarin så jag får vänta iaf en vecka 😉