15 juni, 2024

Barolo Chinato och den långe som äger orginalreceptet

Några av Barolos vinproducenter tillverkar en härlig dryck; Barolo Chinato som är en sorts digestivo. Gillar du lite sötbittra och beska vätskor är detta den perfekta drycken efter en trevlig middag. Drycken ska enligt originalreceptet innehålla torkade kryddor, malört och kinabark (chinato på italienska) och självfallet fortifierat (uppspritat till 17-18%) barolovin samt 25% socker. Nuförtiden tillverkas dock några varianter med en typ av essens innehållande alla dessa ingredienser. Sånt gillas självklart inte och vi tar en tur till den långe killen som äger orginalreceptet; Augusto Cappellano.

Nu är det ju inte endast på grund av Chinaton numero uno som vi tar en tur till cantinan Dottore Guiseppe Cappellano – en av de vinmakarfamiljer som existerat i olika former ända sedan 1870. Nä, det är såklart också vinet vi är ute efter.

Efter lite provsmakning direkt från de gamla stora slovenska tunnorna stegar vi in i provrummet och pratar lite om Cappellanos vin – vi drack ju faktiskt en serie apgammalt plonk i januari från denne producent. Augusto kikar lite på bilderna jag tog på de gamla flaskorna och säger att ‘Det tillverkas sannerligen inte sådana där gröna flaskor längre, det är väldigt synd för jag tycker de är skitsnygga!’. Jag tänker att innehållet i flaskorna inte  går av för hackor heller. Augusto häller upp Chinaton och berättar att receptet har ärvts i fem generationer. För 15 år sedan fick Augusto receptet av sin pappa tillsammans med den tunga morteln som används för att manuellt krossa kryddorna. Kryddorna får dra i vinsprit i en månad för att sedan blandas med Barolovinet. I Barolo Chinato får inte årgångsbeteckning skrivas ut men det går att lista ut det ändå om du vet hemligheten. -Lite som Da Vinci-koden, säger Augusto. Chinaton doftar väldigt mycket bitterhet med våt tobak, nästan som snuset Röda Lacket – lite komocka och blommor med en hint av nejlika och pomeransskal.

Augusto ser lite lurig ut och plockar fram en ny chinatoflaska. Modell äldre. Cirka 46 år äldre. -You must try this, I sense you love the chinato! Vi håller med. Den gamla mixtusen är inte röd utan helt ljusorange och doftar som ett sött dessertvin typ madeira och sherry. Fantastiskt gott. Blommor, nötter, torkade julkryddor. Smaken är söt med en skön bitter eftersmak. Inte alls som den vanliga Chinaton. Augusto berättar att flaskan öppnades för fyra år sedan och är lika bra idag som då.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

5 kommentarer