8 september, 2024

Vitvinsbräserad vildsvinskarré & Giuseppe E Figlio Mascarello Status 1997

Undrar hur många kilo jag tryckkokat sedan januari. Högrev, nötrulle, fläskkarré, innanlår av vildsvin och nu senast vildsvinskarré. Oftast blir det ragu som fryses portionsvis – snajdigt när hungern smyger sig på. För några dagar sedan lagades det dock för ändamålet att mätta för stunden. Farsan har sålt på mig ett antal kilo vildsvinskött och den lilla klumpen karré fann jag lämplig att mätta tre munnar med.

Cirka ett kilo kött får mysa tillsammans med timjan, rosmarin, lagerblad, vitlök, salt, peppar (hela korn svart- och vitpeppar), olivolja och torrt vitt vin i några timmar innan det är dags att kasta ned köttet i kokarn tillsammans med lite tärnad rotselleri, morot och palsternacka. Även sardeller, hönsbuljong och mer vin får följa med. Tryckkokaren får gå i  1h 35 min. Köttet plockas upp och det är dags att sila och koka ned såsen/buljongen. Potatis kokas och pressas och blandas med lite av buljongen, smör och lite grädde, salt och peppar. Hade jag haft tryffel hade jag tillsatt det. Märg hade också vart gött.

Om du inte har en tryckkokare hemma – köp en!

Vinet för kvällen fick bli Giuseppe E Figlio Mascarello Status Langhe Rosso 1997 som Carlo Merolli tokreat för 75 kr (Ord. pris 199 dkk). Jag har tidigare testat 1999:an av samma vin som jag upplevde som trevligt. 1997:an är en blandning av Nebbiolo(70%), Barbera(20%) och Freisa(5%) från det klassiska vinområdet Monforte d’Alba och Castiglione Falletto i Langhe, Piemonte och har myst med slovenska ekfat i 24 månader. Ett moget vin med tegelkant bjuder bjussigt upp till en trevlig doftdans med toner av svamp, skog och kåda. Nebbioloparfymen skymtar med röda bär, barberan med aningen mörka, lite söta frukter och en ton lakrits. Vinet är en trevlig upplevelse med en hyggligt frisk syra och en fin avslutning. Elegant. För 75 kronor får det nog klassas som årets fynd även om det borde druckits för något år sedan. Men det är alltid trevligt med mogna friska viner. Mer sånt tack…. Piu Rosso har också smakat, apropå elegant!

CARLO’S VINSIDA (Han skickar till Sverige med DHL)

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

7 kommentarer
  • Låter inte alls fel det där må jag säga , vad är det för typ av kokare du använder.. har själv en äldre variant som känns ganska ålderstigen. Dags för en ny tror jag!!

  • Mikael: Jag köpte en WMF på Cervera under januarirean. En tusing vilket var, enligt Cervera, halva priset. Bästa köpet jag gjort tror jag 🙂

    Niels: Det var jäkligt gott 🙂 Jag eftersträvar att skriva lika bra beskrivningar som du men inser att det är omöjligt. Det blir ganska korta vinnoteringar här på WCTC 😉

  • Hej! Tror du att det går att köra oxkind i tryckkokaren? Jag menar om de kanske är för lösa i “skinnet”??

  • Har funderat på tryckkokare, men är också väldigt sugen på en slow cooker, som ju nu äntligen finns att köpa i Sverige. Har inte riktigt bestämt mig ännu, men det här lät otroligt gott, i vilket fall!