1 december, 2023

Svenskpiemontesisk husman med Bruno Giacosa Nebbiolo d’Alba 2009

I veckan har några olika saker klaffat fint till skillnad från förra och förrförra veckan då la familia turats om att ligga nedbäddad i sängen med influensa. I måndags kom min lilla låda med vin från Superiore.de. Superiore är den smått så fantastiska vinsajten i Tyskland med oklanderlig hantering och leverans. Numera är de lite dyra i fraktkostnad (25€), andra är billigare; Wein-Weber, Wein-Bastion, Belvini.

För den som är intresserad bestod hopplocklådan av Bruno Giacosa Nebbiolo d’Alba 2009 (15.90€), La Selvanella Chianti Classico 2006 Fattoria Melini (12.95€), Tua Rita Perlato del Bosco 2008 (23.50€), Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2010 (10.90€), Pietra del Diavolo Tenuta Il Faggeto 2008 (11.90€).

En annan kul grej of the day (night) var att min Crock Pot från Antons Lykka.se premiärkördes med ett fläsklägg i åtta timmar. Fläsk är gott. Igår köpte jag en riktigt bra pecorino från Sardinien (Gran Sardo) och idag var årets skönaste dag, jag räknar dock med bakslag i väder – det brukar ju vara så.

Grädden på moset är ändå Bruno Giacosas Nebbiolo d’Alba 2009, en basnebbiolo från en legendarisk producent i ett fantastiskt vinår (i Langhe). Kunde självklart inte hålla mig utan öppnade den för några dagar sedan och vinet har sedan ackompanjerat både fläskmat och ost… som den har levererat. Vinet har en otroligt fint rött lyster – helt genomskinlig. I Doften är inte stor till en början utan här släpps endast några mindre kryddiga toner av nejlika och lakrits fram. Allteftersom växer vinet och mustiga röda bär, körsbär, rosor och lädersoffa. Här finns även en torkad bukett blommor och en söt balsamisk arom. Smaken är överraskande – redigt med söt röd frukt och sura körsbär, inte alls så slankt som jag räknat med för en basnebbiolo. Eftersmaken är förnämligt torr och sträv, syran är påtaglig och här finns kraft för några goda år i linneskåpet.

Maträtten blev nästan som en förrätt, slevade upp alldeles för lite 🙂 Fläsklägget från Crock Pot-koket (8 timmar över natten med 1 liter vatten, vitpepparkorn, kryddpepparkorn, svartpepparkorn och ett lagerblad plus salt som ej behövdes. Note to self; uteslut nästa gång!) tillsammans med potatispuré smaksatt med fläskläggssaft, mjölk och smör smaksatt med vit tryffel. Gaah, enkelt och underbart och vinet lirade solo över fläskbasgången. Detta får bli fler gånger. Får satsa på bättre fotoförutsättningar samt finare uppläggning 🙂

Ps. Förra veckans värsta bakslag var ändå att jag fick tacka nej till Barolistas trevliga middagsdejt med idel goda viner. F*n.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

6 kommentarer
 • Men du, låter riktigt gött de där. Både, hälsa, vinleverans och matkombo. Antar att du kan rekommendera en Croc Pot 🙂

  Jaså du hade en plats vid Barros matbord, uscha ja jag sörjer med dig vet nästan hur det känns 😉

 • Hehe, ja, handlar det om mat och vin brukar det bli bra 😉 Croccen tar ju lite plats märkte jag, blir till att köra den på natten…

  Jo, det var en fantastisk inbjudan, men influensa under hela veckan och 80-årsparty i hembyn gjorde att jag var tvungen att tacka nej… men fler såna Joakim!

 • Det där ser gott ut! Har funderat på att införskaffa en slow cooker men har inte kommit till skott ännu.
  Lördagens kanin fick tre timmar i ankfett – det blev också gott…:-)

  Planerar redan kommande middagsprovningar…

 • Ja, den tar ju sin modiga plats, och jag rekommenderar den med timer.
  Confiterat är fett gott.
  Jag lovar, jag kommer i träfrack nästa om det är vad som krävs 🙂