12 juni, 2024

Schiavenza Barolo Prapò 2003

Ett riktigt vinbloggosfärvin. Med tanke på hur svältfödda vi är med en schysst Barolo här i Svedala är jag förbaskat lycklig just nu. SB’s ordinarie utbud i en hyggligt stor svensk stad finns det exakt en (1) variant; Fontanafreddas Barolo Serralunga d’Alba 2005 (235.-). Det finns även en tillfällig; Barolo La Serra 2005 från producenten Gianni Voerzio (289.-) i vissa systembutiker. Vinkällarbutikerna i Sthlm, Göteborrrg och Malmoe har större utbud men alla bor ju inte där?! Det går givetvis bra att beställa hem till den lokala glasbanken.

Schiavenza Barolo Prapò 2003 är ett vin som hör hemma i Serralunga d’Alba (ett av flera Barolo-distrikt) i Piemonte i nordvästra Italien. Lagring av dessa viner är att rekommendera. Men enligt rykten är detta vin fantastiskt bra just nu. Vi får se!

Vinet uppvisar en fint transparent tegelröd färg – svårt att tro det är vin i glaset. Doften bjuder direkt upp till dans, vild dans kanske ska tilläggas. Fräsiga rödfruktiga bär såsom jordgubbar och hallon samsas med mörka krafter från körsbär. Målarlådan står som vanligt på glänt när det gäller Barolo-viner och vetifan om inte målar’n sniffat lim och lacknafta också. Efterhand förnimmer jag violer, bittra körsbär och bruna kryddor. Det är egentligen helt onödigt att dricka vinet, jag kan sniffa upp det istället. Smaken beter sig balanserat med det rödfruktiga först sen tar tanninerna, som är som slipdamm, tag i kinderna och torkar ut dem behagligt. Här behövs steak n’ gravy det är en sak som är säker. Vinet vill skära genom kött och fet sås.

Skvätten, drygt halva flaskan är andra dagen (med  kork i kylskåpet) om möjligt ännu bättre. Doften har inte avtagit utan nu framträder lite mer söt lakrits, krydda och allmän fatelegans. Tredje dagen doftar det av rökta charkuterier och köttbuljong.

Vinet säljs av Carlo Merolli och kostar 139 dkk i sexpack. Annars dyrare.

Ps. Jag behöver väl inte säga att detta är såå bra. För dryga 180 sek är det nog svårt att hitta ett större vin.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer
  • Det här med att köpa viner över danska nätbutiker.. gör du det ofta? Enkelt mm? Jag är van internetshoppare, men har inte kommit till vinavdelningen ännu 😉

  • Hallå Maria, åvakul och berätta om vinnätsbutiker!

    Det är en viss skillnad att köpa via Danmark eller Tyskland. I nuläget finns det inte många som kan slå tyskarna på fingrarna vad gäller vinleveranser. Köpa vin från Danmark – betala och hämta själv om butiken inte är Atomwine.dk, som lev. med DHL (tror jag). Jag har handlat på Philipson Wine (http://www.philipsonwine.com/). De säljer Produttoris Barbaresco 2006 för 80dkk. Samma vin fast 2004 kostar 235 kr. 2006:an är ju vinbloggosfärens älskling och jag håller med(tydligen toppad med riservajuice). Det är ett tok-kap men priset gäller vid köp 12 st. Tyvärr lägger de på någon procent på priset för att du betalar med ‘utländskt’ kontokort.

    Handla från Belvini.de, få det hemskickat utan frakt. Det är sant, de har inte tagit betalt för det 🙂 En helt fantastisk sajt är barolobrunello.com. Hitta ett vin från ditt födelseår? Inga problem här. 10-15 € per 6 flaskor kostar frakten. Superiore.de tar samma pris för frakt.

  • Åh wow, det är helt klart en värld att upptäcka.. Hämta själv i Danmark låter trevligt men har ju sina logistiska svårigheter, ska nog spana in delvini.de först tror jag! Tack 😀