1 december, 2023

Om man känner sig som hemma; får man säga ‘Rustis’ då?

Efter en rejäl tur från Sthlm, runt Skåne och över en sväng till Danmark en sista gång på lång tid framöver, hamnar jag och brossan äntligen i Arild för en visit på Rusthållargården. Jag lovat min co-pilot en middag och övernattning i födelsedagspresent (kock som han är). Som hotellanställd och ansluten till ett speciellt bokningsbolag har jag förmånen att resa runt och titta på andra anslutna anläggningar – med en liten rabatt. Ett sorts studiebesök kan man säga. En trevlig förmån som även är kul och inspirationsgivande. Extra kul att Dagens Industri bedömt ‘Rustis’ restaurang med 5/5 i betyg vilket gör att de hamnar i klass med kända toppkrogar. Det bådar ju gott!

Efter incheckning och en välbehövlig avduschning medelst vila äntrar vi restaurangen för en femrätters avsmakningsmeny (alldeles ny meny) med tillhörande vinpaket.

Sensommarmenyn

Havskräfta Terrin med purjolök, gulbetor, morötter, Espuma med palsternacka & pors

Långarygg Ångad, konfiterad äggula, persilje & musselbuljong

Vildand I sin sky, rödbeta bakt med myskmadra, kålrötter, rostad vitlök & skogssvamp

Ost från Hven & Vilhelmsdals mejeri, husets marmelad, pain de epice

Björnbär från Strandbaden. Mousse, financierkaka, chokladnougatin & kärnmjölkssorbet

Så fint och gott. Kunnig serveringspersonal gör det extra kul att fråga om mat och vin. Långafilén är mjäll och gifter sig perfekt med musselbuljongen och äggulan (hur faen konfiteras en äggula?). Vildanden, som ligger skivad över de gula små skogsprimörerna är mer eller mindre perfekt stekt. Tillsammans med den mustiga såsen, rödbetsgelén, kålroten och en svamp eller två tillsammans på gaffeln frambringas total harmoni. Även rostad potatis med svart tryffel och schalottenlök vid sidan om. Desserten är gudomlig med guldade mandlar som pricken över i:et. Vinpaketet skulle behöva en egen post. En riktigt härlig ekologisk Sauvignon Blanc. Fräsig chardonnay från Côte du Beaune, Högklassig oekad syrah från St Joseph. Dessertvin och hej och hå.

Om. Rusthållargården har sina anor. De äldsta stenarna i bygget tillkom 1675 och sedan 1904 har har familjen Malmgren bedrivit hotellverksamhet här. De flesta rum har utsikt till världs ände. Spa och en femstjärnig restaurang och frukost med nybakt surdegsbröd. Plus till den trevliga personalen.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

9 kommentarer