15 juni, 2024

Rocca di Castagnoli ‘Stielle’ 2001

Precis som den eminente Joakim på bloggen ‘Barolista‘ har jag testat ett vin som går att hitta på bolaget som faktiskt har lite ålder. 2001 är ju en årgång som hyllats i många vinområden i Italien så det borde vara en trevligt vin. Druvsammansättningen är 80% Sangiovese och resten Cabernet Sauvignon. Vinet har uppfostrats på franska barriquer – dels nya, dels använda.

Stielle är ett IGT (Super Tuscan)-vin, alltså ett vin som inte har en officiell status såsom ett DOC- eller DOCGvin. Ja, det är ju inte helt lätt att hålla reda på vad som är vad i klassificeringsdjungeln och jag är absolut inte rätt person att försöka förklara hur det ligger till. Men vad jag vet är att det allt som oftast hittar du en relativt stor dos av en eller flera ‘franska’ druvsorter, gärna Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah som blandas vilt tillsammans med Sangiovese bland annat.

Efter att ha sett något köttigt på dumburken på lördagsmorgonen tyckte vi att det är på sin plats med lite mört kött av typ oxfllé, kanske trixa ihop en grönpepparssås a la Birgitta Höglunds recept (som är med i Bloggreceptboken 2011) samt lite grönt och rostad potatis. Precis, bring back the 90s! Men jag gillart! Som alltid beger jag mig till Sovel Kött & Grill (lite senare än beräknat), hämtar upp allt det nödvändiga och på vägen hem har de stängt av Söderledstunneln (bilbrand) vilket gör att all trafik dirigeras via Gullmarsplan – precis den väg jag ska åka hem! Det tog en timme att komma hem :(.  Potatisen var redan i ugnen, vinet upphällt, ja ni förstår, heh blev som turbo på hällen och snabbfixad sås.. sån jäkla tur att jag köpte lite grönpepparsås på Sovel då (Sarah hemgjorda med alldeles för mycket grädde, cognac och grönpeppar – precis som jag vill ha det).

Rocca di Castagnoli ‘Stielle’ 2001

Vinet visar tecken på ålder med en tegelfärgad kant. Ur glaset strömmar ljuvliga dofter av mognad – tobaksblad, riesenkola, kryddor, körsbär. Senare tillkommer lite skoputs och blomjord. I munnen är det bra med syra och ganska strävt. Till köttet (o maten) är det perfekt och vinet försvinner raskt i stora slurkar. Vinet kostar sina modiga 249 pinnar men jag brukar tänka på vad vinerna på restaurang kostar. Skulle du beställt in detta hade du fått slanta säkert bortåt 695-895 dolares. Länk till vinet.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

7 kommentarer
 • Ah, ljuva 90-tal! Minns hur man drog över till Köpenhamn och käkade lunch på Jensens Böfhus i närheten av Kultorvet och åt lunchbiff med just, pepparsås och madre mia mon creatore vad gott och framför allt fritt det var! 🙂

  Gott med lite supertoskanskt vin!

  • Och jag som aldrig vart på det etablissemanget!! Jag har en vissa pava från Ornellaia färskt i minnet – den var förförande god 🙂

 • Bodde på Rocca di Castagnoli 2006 helt superbra ställe med Chiantis skönaste pool kan för övrigt rekommendera Gaiole som turistmål lite lugnare än greve o radda inte så mkt Yankees . Vinet är ju jättegott bland dom bästa i trakten .
  Men ännu bättre är ju grannens Rietine speciellt då Tiziano fr bra årgång
  Tack för en bra blog

  • Ahh, pooool! Kan det inte bli sommar snart 🙂 Verkar vara ett trevligt ställe – oslagbart att bo på vingård. Var till Toscana 2007 och körde runt bland kullarna, en fantastisk upplevelse. Känner igen det där med jänkarna!

   Var går dessa viner att hitta?

   • Ja de är ju lätt att svara Gaiole
    Men kanske bd (Bruno Dalmazio) i Montalcino dom har bra postorderservice