15 juni, 2024

Roagna La Rocca e La Pira 2003

Italienfan som jag är känns det extra fint att korka upp en flaska jag sneglat på ett tag. Ända sedan jag träffade Luca Roagna under en sortimentprovning med Bristly Wine i slutet av november har mina doft- och smaksensorer känt ett stort behov av en traditionell Barolo.

Egentligen är det så smått rena rama barnarovet att öppna flaskan redan nu. Den borde få i alla fall minst 10 år till i perfekta lagringsförhållanden men jag är dömd till att dricka omogna Barolos. Vem har råd eller lust att ligga på tusentals kronor i 10 år… not me anyways.

Att öppna en hyffsat ung Barolo/Barbaresco kräver lite planering. Att hälla över på karaff ett par timmar dagen innan och sedan ned i flaskan igen får jag nog säga vara standard. In i kylen och ta sedan fram nästa kväll och låt den få perfekt temp (Jag gillar 17-18°).

Här finns potential med mörkröd frukt, fernissa och örter vädras som ut mot aningen ljusrödare frukter. Även cassis, tobak och tjärpastiller – lite parfym och en handfull rosor hittas såklart också. Ett HÄRLIGT vin. Fan, ett par år på rygg och betyget skulle bra mycket högre. Ackompanjemanget till vinet blev en klassisk Biff Rydberg med syrlig senapsgrädde. 

God damn you Luca for making me crazy about your traditional wines!
Mih-sah lövit. Mi-sah wants another bottle.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer
  • Nja, den har ju inte det. Men jag hade en flaska 01:a som jag bytte till mig på jobbet. Fördelen med att jobba på ett ställe med restaurang 🙂

    Mm, nja självklart var den god att dricka dag 2, men rejält sandpapprig. Den var även lite bångstyrig direkt efter popp tyckte jag. Vore trevligt att jämföra om ett par år.

  • Kul att du är tillbaka. I ny, tjusig dräkt dessutom. Roagna är fina grejer det. Jag drabbas av svår korkskruvsångest varje gång jag försöker närma mig en flaska, något jag jobbar hårt på att övervinna.

  • Tack Ingvar. Jag var djupt begraven i en ostgrotta. Roagna är en favorit. Har även 4 st Langhe Rosso 01 som du skrev om för en tid sedan. Svår korkskruvsångest. Fantastico!