12 juni, 2024

Risotto med kyckling och pesto

Länge sedan jag rörde ihop en risotto men jag hittade ett par kycklingfileér i frysen, pesto i kylen och en påse av något sorts risottoris. Apropå risottoris är det ännu inget som slår det jag köpte på delibutiken Risotto på Timmermansgatan… kommer inte ihåg exakt vad det hette men fråga efter det handskördade från Veneto om du är i butiken, Gillar du olivolja finns det nog inget större sortiment än just här på Risotto. Om du är sugen på en varm smörgås så svänger ägaren Tommy ihop en utifrån dina önskemål, det är bara att välja och vraka bland ostar och chark. Och vad gäller peston är den köpt på Mi Piace. De gör en egen som är to-die-for. Går aldrig tillbaka till burken!

Den tinade kycklingen marras i peston någon timme. De får gå färdigt i en mindre form i ugnen direkt utan att brynas. Häll lite vitt vin i botten tillsammans med lite olivolja och pesto. Gärna ett litet täcke av pesto på kyckligarna. Risotton rörs på sedvanligt vis ihop enligt konsten alla regler. Med eller utan märg beroende på hur många varv i skogen det är värt.

När peston är nästan färdigkokt appliceras den obligatoriska osten. Förutom parmesan har jag med gott resultat använt Appenzeller, Gruyere och Comté. Lägg upp och ringla det som hittas i botten av ugnsformen över maten.

Att dricka till. Jag ska inte tråka ut er med viner som kräver en utlandsbeställning från Tyskland eller Danmark. Testa den allra nordligaste av Nebbiolis (Chiavannesca)  – Le Tense Sassella.

Le Tense Sassella (nr 32341) 129.-

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill