15 juni, 2024

Rieslingrace 2005

Red Scream & Riesling-Ulf gräver fram årgång 2005 från sitt lager och låter Niklas, Magnus, Nico och myself väl smaka. 13 st tyska riesling, torra och halvtorra, och en utböling från Alsace… med facit i hand; otroligt bra viner som appellerar lustcentrat utan att passera gå. Dofterna överlag är otroligt rika på aromer. 2005 i Tyskland är ett toppår och det märks verkligen. Jag får jag en snabbgenomgång vilka områden och vilken stil vi kan räkna med; Rheingau, Pfalz och Nahe som alla har sin speciella egenhet. Mitt bidrag till kvällen blev ett gäng ostar: Munster, Gruyere, Langres, Colummiers, Abondance och Fourme d’Ambert vilket känns lite fattigt med tanke på det som bjöds… jag bugar, bockar och bjuder igen!

Vännerna runt bordet förklarar det där med vin bättre än jag Red Scream & Riesling | Aqua Vitae

Nio stycken torra rieslingar, två och två inlindade i folie:


Vin 1.Generöst blommig med ton av ananas, grapefrukt, citrus och mineraler med en liten,liten rökighet. Efterhand fyller kokos och honung på doftspektrat och i munnen är det som sig bör syrligt och väldigt välbalanserat med lång fin syrlig eftersmak och subtil god sötma. Ett komplett vin!

2005 Dönnhoff Schloßböckelheimer Felsenberg Riesling Spätlese trocken.


Vin 2.En lite fet och oljig doft med knallpulver på toppen. Timotej-vit frukt. Lång stram syra med ett beskt avslut. Gott men överkörd av vin ett.

2005 Josmeyer Riesling Grand Cru Hengst (Alsace).Vin 3. Mineral och grape samsas med ananas, melon och en grön äpplighet. Fin grapebeska i eftersmaken. Gott och välgjort.

2005 Schloss Vollrads Riesling Erstes Gewächs


Vin 4.Stor kryddig doft. Ananas- och aprikosnektar. En aning tropisk i uttrycket och väldigt mineralisk.. hur går det ihop? God och lång med fin syra.

2005 Freiherr Langwerth von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling Erstes GewächsVin 5. Sten och mineral med gröna havsväxter i botten med fruktiga toner av aprikos. Efter ett tag lyfter eteriska aromer av honung och citrusblom från glaset. Gott!

2005 Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Kabinett Trocken Rheingau


Vin 6. Fruktkompott aningen tropisk, wiff med honing. Aprikosnektar. Inte dåligt men heller inte så bra som övriga viner.

2005 Ratzenberger Bacharacher Wolfshöhle


Matpaus – fisksoppa/bouillabaisse med aioli


Vin 7.Liten dieselton med citrus och en aning godiskänsla. Smaken är slank med fräsch smak av päronsplitt.

2005 Barth Riesling S Spätlese Trocken Rheingau


Vin 8.Gula frukter, tropisk pepparmynta, passionsfrukt med en trevlig grapebeska. Lever inte upp till förväntningarna.

2005 Emrich-Schönleber Monzinger Halenberg


Vin 9.Hostmedicin, popcornsmör, mjölk. Komplex smak, hög fin lång syra.

2005 Dr Bürklin-Wolf Pechstein

Vi betade även av halvsöta rieslingar men det får jag återkomma om. Nikas J plockade ett helt gäng bonusviner. Han brinner verkligen för portugisiska viner och söta dito från Madeira. Det kräver ett eget inlägg tror jag. Godamn!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

11 kommentarer