Red Scream & Riesling-Ulf gräver fram årgång 2005 från sitt lager och låter Niklas, Magnus, Nico och myself väl smaka. 13 st tyska riesling, torra och halvtorra, och en utböling från Alsace… med facit i hand; otroligt bra viner som appellerar lustcentrat utan att passera gå. Dofterna överlag är otroligt rika på aromer. 2005 i Tyskland är ett toppår och det märks verkligen. Jag får jag en snabbgenomgång vilka områden och vilken stil vi kan räkna med; Rheingau, Pfalz och Nahe som alla har sin speciella egenhet. Mitt bidrag till kvällen blev ett gäng ostar: Munster, Gruyere, Langres, Colummiers, Abondance och Fourme d’Ambert vilket känns lite fattigt med tanke på det som bjöds… jag bugar, bockar och bjuder igen!
Vännerna runt bordet förklarar det där med vin bättre än jag Red Scream & Riesling | Aqua Vitae
Nio stycken torra rieslingar, två och två inlindade i folie:
Vin 1.Generöst blommig med ton av ananas, grapefrukt, citrus och mineraler med en liten,liten rökighet. Efterhand fyller kokos och honung på doftspektrat och i munnen är det som sig bör syrligt och väldigt välbalanserat med lång fin syrlig eftersmak och subtil god sötma. Ett komplett vin!
2005 Dönnhoff Schloßböckelheimer Felsenberg Riesling Spätlese trocken.
Vin 2.En lite fet och oljig doft med knallpulver på toppen. Timotej-vit frukt. Lång stram syra med ett beskt avslut. Gott men överkörd av vin ett.
2005 Josmeyer Riesling Grand Cru Hengst (Alsace).
Vin 3. Mineral och grape samsas med ananas, melon och en grön äpplighet. Fin grapebeska i eftersmaken. Gott och välgjort.
2005 Schloss Vollrads Riesling Erstes Gewächs
Vin 4.Stor kryddig doft. Ananas- och aprikosnektar. En aning tropisk i uttrycket och väldigt mineralisk.. hur går det ihop? God och lång med fin syra.
2005 Freiherr Langwerth von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling Erstes Gewächs
Vin 5. Sten och mineral med gröna havsväxter i botten med fruktiga toner av aprikos. Efter ett tag lyfter eteriska aromer av honung och citrusblom från glaset. Gott!
2005 Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Kabinett Trocken Rheingau
Vin 6. Fruktkompott aningen tropisk, wiff med honing. Aprikosnektar. Inte dåligt men heller inte så bra som övriga viner.
2005 Ratzenberger Bacharacher Wolfshöhle
Matpaus – fisksoppa/bouillabaisse med aioli
Vin 7.Liten dieselton med citrus och en aning godiskänsla. Smaken är slank med fräsch smak av päronsplitt.
2005 Barth Riesling S Spätlese Trocken Rheingau
Vin 8.Gula frukter, tropisk pepparmynta, passionsfrukt med en trevlig grapebeska. Lever inte upp till förväntningarna.
2005 Emrich-Schönleber Monzinger Halenberg
Vin 9.Hostmedicin, popcornsmör, mjölk. Komplex smak, hög fin lång syra.
2005 Dr Bürklin-Wolf Pechstein
Vi betade även av halvsöta rieslingar men det får jag återkomma om. Nikas J plockade ett helt gäng bonusviner. Han brinner verkligen för portugisiska viner och söta dito från Madeira. Det kräver ett eget inlägg tror jag. Godamn!
Uha, låter inte alls härligt.. När jag vaknade hade Magnus redan förstört min dag. 14 Rieslingar, 5 Madeira och 1 47:a. 😉 Nästa gång då j*vlar..
För att inte tala om alla goda ostar jag missade..
David, jag lider med dig… det var fantastico! Kommer bli ett låångt inlägg. Frågan är om inte Madeira får ett eget.
Until next time…
Ah, ursnygga bilder som vanligt!!! Tack för de trevliga ostarna! Jag kan ju lugnt säga att mitt kylskåp lukatade ost och cykelverkstad imorse… 🙂 David, nästa gång! 🙂
[…] Intryck på provningen från Red Scream & Riesling och Who cut the cheese? […]
Låter som en härlig övning! Snyggt fångat som alltid!
Dönnhoff – Helmut rules. Fin beskrivning, triggar klunkreflexerna.
Ulf: Kan tänka mig hur det doftade i kylen..
Mm.. det var en övning. Kan nog tillgodoräkna mig 10 högskolepoäng i rieslingkunskap 🙂
Lysande bilder 🙂 underbara ostar – man tackar och bockar.
Magnus
Amentack! Du tog ju med några riktigt bra viner så även jag tackar och bockar 🙂
Inte alls avis! Några planer söderut?
Bra. Eventuellt.
[…] potpurri av söta, kryddiga och läskande smaker, som fungerar ypperligt till allehanda ostar som Who cut the cheese (ostarna finns angivna här) hade med sig, kastade Nicklas oss mellan den ena fantastiska upplevelsen till den […]