1 december, 2023

Philippe Gilbert Menetou-Salon Sauvignon Blanc 2007

Äntligen påsk! Äntligen lite mer snö! Nä, nu är det banne mig dags för vårvärmen. Långfredagen bjöd på en hiskelig biltur till en liten byhåla mittemellan Nyköping och Katrineholm. Slask, hagel, snö och lite mera snö – spelar ingen roll alla kör lika vårdslöst för det. Är det inte dags att införa prygel som straff för vårdslös bilkörning?

Väl framme ringer lunchklockan och vi serverade en krämig jordärtskockssoppa med parmesansticks. Givetvis även ägghalvor med räkkräks på – har aldrig och kommer aldrig fatta kalla ägg eller räkor för den delen. Näh, törstig som satan efter bilfärden, finns det inget vitt vin? Mossan, letar i svalen/skafferiet modell större och kommer tillbaka “-Är inte den här bra – jag vet inte vad det är, har du haft med den någon gång?”. -Öhh, jo du köpte ju ett blandat sexpack från Vinik för två år sedan, säger jag. -Jaha, den lådan som låg i bilen i tre veckor i -20 grader 2010, svarar hon. Skulle inte förvåna mig ett endaste dugg tänker jag, men nöjer mig med en semiirriterad blick bortåt köket.

Philippe Gilbert Menetou-Salon Sauvignon Blanc 2007

Hmm, undrar hur ett vin som fryst, tinat, fryst, tinat under ett antal bilfärder till och från Kattne smakar? Alldeles, alldeles fantastiskt visar det sig. Just 2007:or köpte jag på mig ett av när det begav sig – Niklas har verkligen hittat en toppenproducent, Philippe (ja, om han nu heter det) tillverkar fantastiska viner – år efter år. Även lagringsdugliga och tåliga dito verkar det som. Flaskan har den speciella glasförslutningen som senare har försvunnit till förmån för vanlig körk. Skruvkork någon?

Vinet är halmgult med en skön lyster och ur glaset strömmar en mogen doft av gult. Ja, det är ju inte helt typiskt för regionen, kanske har permafrosten gjort sitt till. En hoper smöriga toner, kanske lite oxiderat men inget jag finner störande, tvärtom, mycket klädsamt. Syran är frisk, smaken är smått sublim. Eftersmaken har en bra längd med en trevlig matvänlig efterbeska. Efter en stund börjar vinet dofta mer klassiskt Sauvignon Blanc – vinbärsblad, citrus och en uns fläder. En lite vaxig päronton säger någon. Ja, det här var en trevlig överaskning. Har du inte testat någon av Niklas viner, gör det! Prislistan hittas här och vinerna hämtas ut på Medborgarplatsens vinbutk.

Parmesansticksrecept hittas här – lite flingsalt gör inte ont.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer