20 maj, 2024

Ört- och limemarinerad lammfile med rödvinssås och en Chianti

Idag blev det vinter i Stockholm och det måste ju firas, eller hur. Kålpudding med rotmos och lingon. Nja. Vi tillbringade en lördag inne stan. Information: Inte ett spår av någon hemsk finanskris, det är full julrusning!

I hötorgshallen köpte vi två fina lamminnerfilér. Det var egentligen meningen att vi skulle äta falikörv med makaroner, men det går ju inte när så fint kött ligger och tigger om att få komma hem till mig och tillagas med lite love and devotion. Med tanke på att en seg ryggbiff kostar över 300 kr/kg på mitt lilla lokala Konsum är nog 290 kr/kg för lammfilen rena extrapriset med tanke på smak och hur mört det är. Slaktaren var snäll och drog köttet en vända i deras marinade spéciale… tack, då slapp jag det.

Rödvinssåsen hade jag klar sedan förra storkoket. Det är ju faktiskt himla smidigt att koka ihop lite mer sås än bara till det aktuella mattillfället. Att jag inte gör det oftare?! Och det finns så många variationsmöjligheter med en rödvinsås. Kasta i lite grädde och grönpeppar och vips, vad vi då? Jo, en grönpepparsås. Eller varför inte grädde och lite ädelost typ St Agur eller en bit Stilton. Som sagt; oändliga möjligheter.

Tillbehören blev inte särskilt många. Ungsrostad potatis badad i rapsolja från Österlen, mynta och färska haricots verts

Till maten avnjöt vi en “svensktillverkad” chianti classico. Terreno Chianti Classico 2006 är en minst sagt svensk angelägenhet, fattorian ägs ju av en svensk familj! Eftersom jag inte är så himla bevandrad i vinprovningens alla delar, eller ens en del, överlåter jag det åt MSVIN som provade vinet här. Men jag vill i alla fall tillägga: Jag tycker inte att det doftar så väldigt mycket om vinet. Men det som hittas är gott. Körsbär hittar jag och lite järn och fat. Det smakar ganska friskt, ung syra, jag hittar lite fat. Gott efter en timmes karaffering.

Såhär gör jag en batch rödvinsås som förhoppningsvis räcker över ett par middagar:
Ett inte allt för billigt rödvin (0.75l)
5 dl vatten
Lök (vanlig, röd eller schalotten) hackad till 2dl.
2 morötter
2 vitlök
2 msk köttfond
1 näve timjan och rosmarin, bara att kasta ned med stjälkar ock kvistar & allt.
1-2 msk Crema di balsamico(för syra och sötma).
Smör
Maizenaredning

Fräs hackad lök och tärnad morot i smör tillsammans med örterna. När det mjuknat och löken fått färg tillsätt allt det andra och låt det reducera till hälften. Smaka av med med ytterligare crema di balsamico och salt. Tillsätt mer fond om såsen känns blaskig. Red med maizena och vatten. Klart!
Det går säkert bra att frysa in såsen utan att reda den. Bara att ta fram en portion och värma samt klicka i en bit smör för att glansa upp såsen.

Marinad till 4 filéer
Citron- och limefruktkött av 1 lime och en halv citron
1 pressad vitlök
Olivolja
Färsk timjan/mynta/persilja/peppar/salt

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

6 kommentarer