10 februari, 2025

Om det ska vara ett vin till julens ost…

Ja, då ska det tamejtusan var ett sött vin som heter Domaine Singla Ambré Heritage du Temps 2003. Julen är för mig ostar med möög-el. En engelsk Stilton tronar högst upp på pallen allt medan en svensk, fransk och en italiensk får dela på resten av medaljerna. En stilton från Neal’s Yard Dairy är den ultimata julosten. Till pepparkakan. Till glöggen och självklart till det söta vinet. Men även Jürss Mejeris Sörmlands Ädel pressar på om guldmedaljen därbakom. Sen kommer en krämig Gorgonzola tillsammans med fårmjölksosten Roquefort (stark som tusan).

Domaine Singla Ambré Heritage du Temps 2003

Vinet produceras enligt Ekologisk/biodynamisk AB-certifiering  från 2006 på druvorna grenache gris och grenache blanc. Vins Doux Naturel kallas denna söta vinsort från södra Franrike. Ambré Heritage du Temps håller 16% trevliga procent vilket är alldeles lagom. Inget spritgenomslag utan endast ett riktigt bra sött vin med alla de goda egenskaper som behövs för att möta upp julens alla ostar. Nötig, som utav rostade mandlar. Lite oxiderad ton som ger en knäckig eftersmak. Torkade frukter med kryddor på toppen.

2 100 (2 099) flaskor finns i hela världen. Åtta år på franska barrique-fat.

PS. Rolfs Kök säljer denna till sin dessert. Du vill inte veta vad den kostar per centiliter. Du däremot kan beställa den för 245 kr (OBS. 75 cl) av Niklas som importerar ekologiska viner (Vinik). Prislista | Mejla

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

8 kommentarer
  • Fredrik, Fredrik…när ska du lära dig! Man dricker blott sekelskiftesgammal Madeira till Stilton 😉

    Nu har jag inte provat Singla – och betvivlar inte heller dess kvalitet – men jag hör att det var alltför länge sedan jag fick chans att indoktrinera dig med portugiser!

    Hör av dig så bjussar jag på ett litet smakprov!

    MVH

    Niklas

  • Haha, du ska veta att jag försökt Niklas!
    Åh vad jag har försökt. Problemet är kanske att jag inte terrat dig med telefonsamtal inför varje inköp av portugisiskt vin – borde gjort det 🙂 Jag frågade ju iaf om att få vara med på några inköp. Fast vi glömde väl bort det båda två.

    Det vore inte dumt med Madeira. Det är också ett svart hål.

    Står du för vin så fixar jag ost 😉

  • Terrorisera mig gärna! Men börja med att berätta vad för en ost du tänker ha på ditt julbord så ska jag nog se till att leverera ett litet smakprov till denna.

    Är du med i Munskänkarna? Jag kommer göra mitt i början av nästa år för att upplysa Stockholmssektionen om Madeiras förträfflighet. Blir en hel del unikt godis då!

    MVH

    Niklas

  • Tack, tack!
    Jag tänkte mig ett gäng mögliga ostar. Det blir mest Stilton faktiskt. Munskänkarna är jag inte med i, har funderat på det men jag kommer tyvärr inte ha tid med kvällsaktiviteter framöver (fr.o.m feb) – även fast intresset finns. Bloggosfärträffar och vinbarer är dock alltid välkomna avbrott 😉

    Du kan ju verkligen konsten att hitta unika grejer, shit alltså! Sambon håller dig som högst ansvarig för mitt oansvariga vinsamlande alltsedan feb förra året 😉

  • Själv är jag lite fundersam – mailade i torsdags med en förfrågan om vinet eftersom jag blev så grymt nyfiken, och är ute efter något alldeles extra till nyår. Har du personlig koll på distributören? Kollar de mailen ofta ;-)?

  • Hallå Annika, hur smakade det då? Jag vet att Niklas har fullt upp med att få ordning leveranserna av Ekovinlådan så jag brukar räkna med någon vecka att få svar nuförtiden.

    Ps.Du har ett mail i lådan(snart).