20 april, 2024

Något mellan blöjbyten

Efter att ha bytt blöjor och torkat annat kul från IKEAS ihopfällbara skötbord är det skönt med en stunds avkoppling, om än bara för några timmar. Ulf från Red Scream & Riesling mailade och frågade för några veckor sedan om det inte var dags för en gettogether tillsammans med gävlebaserade Svenssonsmakaren (David) för att prata, slösippa lite vin, äta lite mat och framförallt diskutera kameror, objektiv och kuliga tillbehör eftersom det är ett stort gemensamt intresse. I lördags var det så dags. Två stycken Nikonägare och en Canonägare möts hemma hos Ulf på Söder. Jag vill inte peka ut vem som är Canonägaren – alla är värda lika mycket. Eller nästan i alla fall, eller hur David 😉

Gänget har redan gjort stan och jag äntrar lite senare med en medhavd flaska Bourgogne Morey Saint Denis 1997 från Lous Jadot (trevlig recension här) och en Epoisses som är en trevlig kittost från samma område. David har med sig ett vitt vin av märket Keller Kirchspiel GG 2009, en riesling i den högre dimeschangen som avnjutes tillsammans med Ulfs krämiga jordärtskockssoppa. Vinet har en fin doft som först får mig att tro på Chenin Blanc med sin lite feta/vaxade doft men efterhand, och när jag ser pavan, tuffar dieselbåten nerför Rhen och efterlämnar en svag doft av petroleum tillsammans med citrus och en riktigt trevlig mineralton – en riesling i pur form, särskilt dagen efter menar David.

Innan en mustig lammköttfärsås får vi ett vin blint att gissa på. Kul. Eller. Jag skulle nog kunna gissa rätt om det är ett vin från norra Italien eller södra Frankrike men när vinet bjuder på toner av dyr fransk eller amerikansk ek med vanilj, krondill och kaffe, obestämbar mörk frukt… ja då är jag ute och cyklar. Jag gissar på Spanien och Rioja gjort på druvan Tempranillo. Det är ett vin från Napa Valley, Cabernet Sauvignon och jäkligt snyggt gjort. 2005 Trefethen Cabernet Sauvignon Oak Knoll är ett gediget hantverk och med jäkligt sköna ganska uttorkade tanniner och frisk syra.

Ulf tycker vi ska testa ett vin till och frågar om vi vill ha samma typ av vin eller något tvärtom. Vi säger tvärtom. In kommer några glas med helt fantastisk doft. Kaffe och tobak, mörka frukter – körsbär och plommon. Här finns också en rejäl doft av målarpensel och målartvätt och efter ett tag; svamp. Jag gissar felaktigt på en modernist från Piemonte när det i själva verket är en 2004 Tenuta dell’Ornellaia Le Serre Nuove. Så gott. Så generöst.

Tack för upplevelsen och det trevliga samtalet. Det här måste vi göra om 🙂

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

5 kommentarer
 • Tack själv, fantastiskt trevlig. Det där med blindprovning må vara en av världens bästa sällskapslekar men tusan vad det gör en ödmjuk.

  Kände mig som lillebror från landet med min glugg, skulle inte gjort Canons förkämpar stolt denna kväll. Men vem kan göra det när ni sitter på semiproffsgrejjer och jag med ett plasthus 😉

  Vi får absolut göra om detta igen, nästa gång kanske vi skulle skippa fottosnacket och vara ett lite större sällskap, säger han på läktaren med plasthuset 🙂

  Grattis ännu en gång och välkommen in i dimman.

  //Tills nästa gång David

 • Tack själva hörni! Det var fantastiskt trevligt, det får vi göra om! 🙂

  Kul också att få bjuda på lite flaskor som jag fingrat på ett tag men inte kommit till skott…

  Ha det gott!

  Ulf

 • David: Först fototur och sen vin så att alla behov fylls 😉 Absolut, vi får göra det med några fler, jag vet iaf en som gärna vill vara med innan han flyttar till skåneland.

  Ulf: Ornellaian var grym! Tack.