10 augusti, 2022

Muros Antigos 2006 Vinho Verde Alvarinho

Inspirerad av Portugalprovningen häromsistens var det igår dags att återuppliva gamla minnen. På menyn en Caldo Verde med rikligt med chunky bitar av savoykål och finslajsad babyspenat garnerad med bitar av färsk chorizo från Hötorgshallen. I glaset; en av få vita portugisiska viner på SB gjorda på druvan Alvarinho. Muros Antigos Alvarinho är ett så kallat “grönt vin” eller Vinho Verde som det heter på portugisiska. Muros Antigos 2007 Vinho Verde Alvarinho finns på SB beställningssortiment via Vinovativa. Men det är alltså 06:an som står framför oss på bordet i all sin prakt.

Vinet är halmgult och ger ifrån sig en riktigt trevlig  mineralisk doft av mogna äpplen med en liten touch av honing (enligt Puh). Vinet är lättare och fruktigare i munnen än vad jag kunde tro, det är heller inte någon isande syra som en riesling (som jag gillar) men ytterst välbalanserat. Smaken hänger kvar alldeles lagom länge och gifter sig perfekt med den lite kryddiga chorizon. Helt klart gott och helt klart en publikfriare. En zipp och jag drömmer mig bort till en somrig veranda med någon grillad fisk med en liten hot n’ spicy sås… och då blir det 07:an som ska provas.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

6 kommentarer
  • kul, var i norra portugal förra året och provade några varianter av alvarinho och jag kommer fortsätta köpa. Trist att det är lite svårt att få tag på dem i sverige.

  • Hej Peter, ja det är ju inte helt lätt alltså… och inte helt billigt heller. Men det finns en kvalitet i vinerna som lovar gott för framtiden 🙂

  • Kul att du gillade det. Vinmakaren Anselmo Mendes är ansedd som en av de bästa i Vinho Verde-distriktet. Kanske läge att beställa en låda till sommarens grillade fisk. Vet du något om det är skillnad på 06 och 07?

  • Hej Mats! Ja, jag läste att det är en ansedd herre. Kul upplevelse och ett mycket trevligt vin. Apropå 07:orna kan måhända upplevas lite spretigare just nu. Gröna äpplen och tydligare citruston, vad tror du? Men det får sommarens grillning visa. Du kommer väl 😉