12 juni, 2024

Mollydooker ‘The Boxer’ Shiraz och Lasagna Orientali

I bilen på väg till den fasligt berömda Högbergakvällen med Fratelli Revello gav David ‘Svenssonsmakaren‘ en vinare med glimten i ögat. Han vet ju att jag är strikt europeisk i mitt vindrickande. Således var det en flarra tvärtom som hamnade i handen på mig. Mollydooker Shiraz 2008 från Australien är en sällsamt stilfull uppenbarelse med illustrationer och snirklig text. En text som förklarar att det minsann inte är något vanligt plonk i flaskan… nej, det är everything but. Vinmakarparet Sarah och Sparky Marquis proklamerar att de efterlämnat en dos WOW i detta vin och jag kan inte mer än hålla med. Efter närmare titt på flaskan ser att jag drycken håller modesta 17%. Du skojar.

Viner är opakt mörklila. Doften är direkt efter skruvkorksknäck öronbedövande ekig med dill, vanlij, choklad och mosade svarta körsbär. Till en lasagne gjord på min julgryta med kanel, kaffe och rödvin, lasagne massor av ostsås med hackade soltorkade tomater trodde jag nog att jag hade jag stoppning så det räckte. Trodde jag. Vinet har ju ingen direkt barberasyra och noll tanniner – ändå skär den som en varm smörkniv genom maten. 17% booze verkar göra sitt till. För övrigt sådär direkt efter popp och till maten är vinet ogint och obalanserat. Spriten kör på i en egen bussfil medans den massiva frukten försöker hänga på i den vanliga trängselfilen. Jag låter den stå i mitt dragiga köksfönster en dag eller så och som vanligt händer det grejer. Nu har doften samlat sig, dillen och den massiva eken är borta och det går faktiskt att förnimma mognadstoner där bakom såsom tobak, kryddor och salmiak. Smaken har satt sig och även fast jag aldrig skulle köpa ett vin av denna typ så förstår jag helt plötsligt det finns 175 noteringar på grapestories med poäng upp mot 93 poäng. Gillar du massiv frukt, hög koncentration och vaniljig ek är detta vinet för dig.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

9 kommentarer
 • En objektiv samlad bild, me so happy 🙂

  Haha, du är bara avis ;). Tur att det finns några flarror i källaren åt dig också…

  Nu är det tamejtusan inte långt kvar till drabbning. Undrar om det blir Molly x2 då? Fast det är klart, vill ju kanske kunna ta mig därifrån utan att bli lynchad. Nej får nog bli något liite mindre muskulöst 🙂

  • Det var den värd 🙂 Ta med en pava till Tompa oxå – han har bara massa surt i källaren ändå!

   Ska bli weeli exiting 🙂

 • Hej Fredrik, Mollydooker är kanske inte allas vinsmak… men faktum är att även en f.ö ganska utpräglad gammel-euro-fil som undertecknad kan förföras av den sammetstäta frukten i en välgjord Aussie. Visst är faten rätt “in your face” – men om man bara kan leva med det, och de där 17% (jag har bara provat 2009an som klockar in på omkring 16% om jag minns rätt). Kul att prova olika viner – och ursprunget är ju rätt typiskt i en sådan “lefty” som en ‘dooker! MVH – Vintresserad

 • Hallå Vintresserad, visst är det så. Det är kul att ta en avstickare då och då. Vore det inte för den höga alkoholhalten, eken och den massiva frukten så är det rätt gott 😉 Men herregud vilken vänsterdänga…