1 december, 2023

Mat- och vinlördag

Hela familjen åkte till Valhallavägen i lördags för den första årliga laga-mat-äta-mat-dricka-vin-ha-trevligt-dagen. Vi får väl se om det blir repris nästa år 😉 På plats var även värdparets trevliga grannar som hade med två stycken portugisiska ostar; Azeitao och Serra de Estrela. Vi tog med oss en Vacche Rosse – den grymmaste parmesanen, en färsk pecorino Toscano, Tomme de Auvergne – en fransk bondost och en bit Testun al Barolo eftersom Mr P skulle bjuda på finbarolo i form av Conterno Fantino Sorí Ginestra 2001 – kvällens uttalade samlingspunkt. Är hyggligt nöjd att jag fått P svårt baroloberoende. För att fira det trevliga vinåret 2001 i Italien tog jag med Calabrettas Etna Rosso 2001 (135 dkr) samt Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2001 (190 sek) Även chark och bröd, samt kött och korv portionerades på en hel hoper tallrikar. Antipastin inmundigades medans köttdetaljen Hanging Tender och ett par Chorizo-korvar från Korvhantverk smektes i ugnen medelst stekpannan.

Till diverse ostar, lardo, coppa och prosciutto från min hovleverantör öppnade vi Etna Rosson, testade denna för någon månad sedan och ja, det är nog dags att dricka upp resten av flaskorna i lådan hyggligt omgående. Inte mycket till frukt kvar men allt är så skinande skönt att dricka så det inte spelar någon roll. Läder, våt tobak, örter, mineralisk är några av kommentarerna runt bordet. 135 danska smörrebröd är rena rama stölden, var hittar jag andra årgångar? Allteftersom nivån i flaskan minskar öpnnar vi Chiantin, också ett vin att dricka upp snabbt som bara den. Har två flaskor kvar, om någon känner sig hugad att testa en flarra av en nästan uttorkad Chianti, hör av dig, för en tvåhundring är den din 🙂 Vinet är helt mörkrött, det doftar skog, tjära med toner mörk choklad och en aning kött (eller är det från ugnen?).

Till rätten med det varma köttet, Hanging Tender (mellangärde), en fräsch sallad med vinägrett och citron stegade så huvudrollsinnehavaren upp på scenen. Conterno/Fantino –  familjerna som på 80-talet började producera sitt eget vin istället för att skeppa bulkvin producerar sina enligt moderna metoder. 24 mån på barriquefat, 7-10 dagars maceration med paddlar för att få ut maximalt med smak och färgpigment. En tradtionell Baroloproducent kan låta sina krossade druvor ligga och mysa i flera månader för att sedan lagra vinet på stora bottifat. Conterno Fantino Sorí Ginestra 2001 fick 99 poäng av Wine Spectator, 95 av Wine Advocate så förväntningarna är på topp!

Conterna Fantino Sorí Ginestra 2001

Vinet har öppnats dagen innan för att ge det en chans att få visa sin ädla parfym och det är precis vad den gör. Lager på lager av aromer – tobak, körsbärskärnor, torkade rosor, en hint av svamp. Lösningsmedel med en liten ton rostig spik – en balsamisk doftexplosion. Här finns också en påtaglig ton av ljus choklad. Smaken är föredömligt angenäm, perfekt avvägd och eftersmaken härligt lång. Vinet är faktiskt bra mycket mer slankt än vad jag nånsin kunde tro. Elementen integrerats charmfullt. Minst sagt. Det är alltså såhäe ett bra, dyrt vin smakar. Ja, det är väl bara att börja spara för det här vill jag göra igen. Ensam med flaskan 😉

M hade fixat grymmaste äppelkakan med vaniljsås. Får man slicka på tallriken, ja, det får man!

Ps. Testade bara ett Instagram-filter till Photoshop. Det kommer inte hända igen. Tror jag.
Ps 2. Grannen sprang ned och hämtade ett annat spännande vin som kommer dyka upp inom en snar framtid.
Ps 3. Tack!

Blomvas?

 

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

12 kommentarer