16 april, 2024

Mario Marengo Nebbiolo d’Alba Valmaggiore 2009

Sist vi bodde i La Morra hos Paola blev vi bjudna på middag på More e Macine, en alldeles strålande inrättning där du enkelt och prestigelöst kan äta dig proppmätt på säsongens piemontesiska mat och dricka dig mer än lovligt säsongsberusad på lastgammal Barolo till en mycket vettig penning. Precis när vi skulle avvika från restaurangen säger Carlo, Paolas vinmakarkille att nu kommer visst min kompis Marco (alla känner visst alla i La Morra). Marco Marengo är son till Mario Marengo en vinmakare med ett antal trevliga viner och deras cantina är beläget cirka 20 meter från restaurangen. Bland annat äger Cantina Marengo en plätt i den legendariska vingården Brunate i Barolo.

Tyvärr hann jag aldrig bli presenterad eftersom Marco kom i het diskussion med någon, dock väcktes ett intresse för hans viner. För några veckor sedan släpptes hans Nebbiolo d’Alba Valmaggiore 2009 på det kära Systembolaget. Prissättningen var lite väl uppåt väggarna med sina 219 kr för en enkel Nebbiolo d’Alba tänkte jag men en flaska blev det i alla fall. Mja, undrar nu när flaskan är uppsupen vad jag ska sälja för att få råd att köpa några fler flarror…

Valmaggioren är en ytterst trevlig bekantskap. Det här är precis och exakt vad som får mig på fall just nu. Klunkvänligt ungdomlig med en fräschör, personliget och rakt upp och ner jävligt bra helt enkelt som har några år innan toppen är nådd. När frukten och den balsamiska känslan försvunnit infinner sig en ljuvlig doft av djungelolja(!). Innan dess har vi njutit i fulla drag av den stora smaken och den långa eftersmaken.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer