3 oktober, 2023

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2001

Prolog: Ofta hyllas sortimentet, lika ofta får det sig en känga. Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till SB riktigt. För inte såå himla länge sedan brydde jag mig inte om varken nyans eller doft – det skulle bara smaka okej. Då ansåg jag att vinet skulle vara hyggligt billigt och det skulle inte vara surt. Det flesta svenskar handlar nog på liknande premisser – och då kan man lita på systemet. Det är ju däremot grymt svårt att hitta lagrade viner.

Numera tycker jag det är inspirerande, lite sport, att kika runt på olika sajter och försöka leta fram guldkornen – med god hjälp av våra kära vinbloggare som plöjer vägen åt oss. Även GrapeStories är en bra sajt för att ytterligare leta reda på kommentarer/recensioner om vin som är intressanta. Vinbloggosfären exploderade under 2009 och flera fenomen uppstod vinbloggare emellan: Att åka till Danmark och lasta bilen full. Fenomen som Baroloexpressen (läs kommentarerna) och gruppekøb föddes. Baroloexpressen och gruppekøb kom sig av att en viss italienare boendes i Danmark (mellan Helsingör-Köpenhamn) sålde jädrigt schyssta Barolos. Även Philipson Wine (ibland rabatt, ibland inte, ibland helt sjukt låga priser… on and on and on) straxt nedan Helsingör också bidragit till att flera vinbloggare turat över sundet.

Ett annat fenomen som kom i dagen är att köpa vin via Internet, främst från tyska näthandlare. Det går att hitta färdiglagrade viner, för samma, ofta billigare prislapp än på systembolaget inklusive frakt(!). Om man nu vill jämföra med SB.

Så till business. Ett guldkorn som inte får missas. Och jag vill egentligen inte alls berätta detta, det är som min egen lilla hemlighet eftersom det fortfarande finns flaskor kvar. Men jag gillar ju dig och eftersom jag känner att du är värd ett schysst plonk…Don’t move, don’t speak, don’t even whisper. Here goes;

Marchese’s Chianti Classico Riserva är en klassiker på det kära Systembolaget. Nu finns 05:an för 179 pistoler. Jag vet egentligen inte hur länge vinet värmt en hyggligt stor hylla i våra Systembolag, men det måste vara åratal. 2004 var en hyllad årgång och har det där lilla extra som jag söker i en Chianti Classico. Mörka körsbär, plommon tobak och kryddor som salvia och med ett skönt grepp från tanninerna.

Men nu är det alltså 2001:an jag ska skriva om… Också det en hyllad årgång och får anses vara färdiglagrad. Vinet har en läcker tegelröd färg i kanterna och doftar magnifikt av torkade frukter och choklad. Fikon och salvia finns här tillsammans med en trevlig hög av höstlöv. Tanninerna är integrerade och lämnar bara ett stort flin på mina läppar. 90% Sangiovese & 10% Cabernet Sauvignon. 14 månader på små ekfat. För att härma en känd vinskrivare; FYND!!! Vinet på GrapeStories – 87 smaknoteringar som talar sitt tydliga språk.

Vinet finns att köpa via Belvini.de – en riktigt schysst näthandlare. Get it, drink it.

Så antingen klagar man på Systembolaget eller också löser man problemet själv. Jag har hittat min lösning:

Belvini.de
Superiore.de
Barolobrunello.com

..för att nämna några få bra näthandlare som du kan lita på.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer
  • Jag har själv suttit å väntat på att det här vinet ska växla till 2006. Jag smakade 2004 och var imponerad, men missade att fylla på. 2006 ska väl vara ett bra år, så förhoppningen är att det är värt lite väntan.

  • Många Fredrik här i tråden nu 🙂 Japp vore trevligt med ett årgångsbyte. Jag gissar att 06 kommer vara helt i klass med 04. Jag har faktiskt inte köpt 05:an. Har du smakat?

  • Ja i bra årgångar är denna systembolagetklassiker en härlig skapelse 🙂 Ska kika lite närmare på länken till Belvini. Ett gediget utbud må jag säga!