13 juli, 2024

Lacroix-Vanel Fine Amor 2007

Vinik-Niklas, världens mest anonyme vinimportör. En sådär alldeles lagom konstnärlig själ med en fäbless för grönt tänkande och skum musik. Yes, a very likeable chap indeed! Inspirerad av en inlägg från F&V beställde jag (och några kollegor) en låda av detta vin för ett år sedan. Jo, själva beställandet kunde orsaka en intet ont anande person som inte bor i närheten av Stocolmo mindre huvudvärk men i och med att EKOLÅDAN nu erbjuder Viniks viner i form av en EKOVINLÅDA gör det inte ont längre. Inte alls. Lingonet på morotskakan skulle vara att även få detta hemkört(!) precis som övriga EKOLÅDE-produkter.

Domaine Lacroix-Vanel Fine Amor 2007 har en mörkröd, knappt genomskinlig färg. Doften, å den doften. Initialt lite skönt funky med bondgård och fallfrukt av körsbär och äpplen men vädras snart ut till ett långt större doftspektrum. När jag nu sitter och sniffar på den sista slatten efter tre dagar i kylskåp (vinet alltså) fattar jag inte att det inte legat och gosat sig på ekfat överhuvudtaget. I början hallon, blåbär körsbär med lager på lager av olika kryddor – både färska och torkade. Sniff: timjan. Sniff: viol. Sniff: lakritsrot. Sniff: rosmarin. Sniff: vaniljstång. Sniff: fikon. Det bara fortsätter – jag är inte ens bra på att hitta nyanser. I munnen är det fräschören som slår en. Lättsamt men ändå stor smak. En härlig balans mellan frukt, syra och tanniner som rinner ut i en lång finstämd eftersmak.

En bit extralagrad Comté var löjligt gott till.

Lite fakta. Var: Caux, Pezenas, Languedoc. Hur: Ekologisk/biodynamisk produktion sedan 2000 (ECOCERT-certifiering). Druvor: 50% grenache resten syrah, cinsault, mourvèdre och carignan. 0% ekfatslagrat. Ofiltrerat. Naturjäst. Minimalt med tillsatt svavel.

Ekovinlådan beställs här »
Vill du kika närmare på Viniks utbud? Maila nik@vinik.se och be om prislista. Beställ och hämta på Systembolaget Medborgarplatsen. Inte så jättesmidigt men tjuten är goda.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer