13 juli, 2024

Grisfesten

[Varning för nörderi] Då var det dags för ännu en bloggartträff. Sjukdomsfall, utlandsflyttare och simulanter reducerade kraftigt deltagarantalet men vi blev tillslut sex tappra som äntrade lägenheten till den nyinflyttande Red Scream. Det var faktiskt redan när vi skildes åt den där trevliga aftonen på Högberga med Fratelli Revello som vi bestämde att vi skulle anordna ännu en trevlig träff för att avnjuta schyssta medhavda viner (i folie), mat och ostar.  (Vissa har vart aningens snabbare att dokumentera kvällen. Här, här och här…)

Jag åtog mig att fixa lite sås och kött och då är det självklart Sovel som är första valet. Genom deras förträffliga Facebookgrupp får vi reda på veckospecialiteterna (och dagens) och är det något du saknar tar Sara hem det innan veckan är slut. Fläsksida och rökt sidfläsk pockade på uppmärksamhet – verkade vara lite av en utmaning att tillaga, men har du ätit fläsksidan på Rolfs Kök så är du hooked badly. Rolfs Köks fläsksida är confiterad medans jag tänkar mig att endast rimma fläsket för att sedermera gosa till sig i ugnen på 100 grader i 4-5 timmar. Det rökta sidfläsket får ingå i en grönsakskompott och toppen på moset får bli en potatispuré. Men det skulle vara preppat innan.

Det föll sig alltså att jag tillbringade nära tre dagar med en tvåkilosklump till fläsksida som ömsom stod i kylen, ömsom på diskbänken och i ugnen. Efter ugnsbakning var det bara att skära i lämpliga bitar och förpacka i en lätt-att-ta-med-sig-påse tillsammans med en flaska rött, rödvinsås, kamera, sidfläsk och givetvis kameran. På plats värmde vi fläsksidan i ugnen för att sist men inte minst crispa till svålen. Full gas således.

Första glaset hälls – Niklas paxade vinet till maten och sen var alla ute och cyklade när vi skulle gissa varifrån det kom. En känsla som höll i sig under hela kvällen…

Men däh blir i nästa inlägg!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

11 kommentarer
 • Ohh. Grissida var nog min favoritvara förra året. Så enkelt att tillaga och så otroligt gott.

  Som den är, som ni hade, eller i japansk matlagning i någon nudelsoppa. Mycket smak.

  MEn en så stor bit vill jag också ha! Fan att det inte finns bra köttmånglare på Söder längre. Oaxen så klart, men det är främst nöt som gäller där.

  Ser mycket smakligt ut!

  • Ja, det är ju helt enkelt grisigt gott!
   Det finns botemedel och det heter Sickla Kött & Grill. Litet men bra! Ta färjan till sjöstaden och gå till Sickla. 15-20 min.

 • Vi levde i stort sett på grissida hela sommaren 2011. Långgrillade den till mör fulländnig. Däremot har jag inte långlagat på det vis du beskriver. Måste pröva det å det snaraste.

  • Jag kan tro att det är aningens godare att grilla. Jag måste nog erkänna att min fläsksida inte blev så mör som jag hoppats på. Kanske körde jag för kort eller också för länge, om det nu är möjligt. Aja, det var det första försöket. Nästa gång blire nog brässerad färdigrimmad variant.

 • Köpte fyra rejäla färdigbakade skivor på Oaxen Skafferi i dag, en knapp hundring. Bra pris! Ska testa när jag kommer hem.

  Jag brukar lägga en (oftast rimmad, svårt hitta färsk) i en form, i med lite vitlök och salvia eller vad man nu gillar. In i 100 grader i 3-4 timmar. God direkt men blir finare om man låter den ligga under press över natten.

  Kanske rimmningen då som gör mörheten?

  Ska experimentera lite. Billig råvara!

  Och jag ska leta upp färjan nån dag.

  • Aha, är ju helt klart en bra ide att bege sig till Oaxen…
   Sovel hade färsk..
   Mörheten gör nog sitt till, helt klart.
   Mycket billigt och bra.. passar en pappaledig matnörd.
   Do it!