20 maj, 2024

Gnocchettini och vitvinsbräserad salsiccia med salvia och Fratelli Revello Gattera 2007

Den första kvällen i La Morra köpte jag lite färsk mini-gnocchi (gnocchettini) från den för området kända pastaproducenten Alfieri samt färsk Salsiccia di Maiale från köttdisken. Även en flarra Roero Arneis från Bruno Giacosa som jag skrev om i förra inlägget fick följa med. Just salsiccia från den här regionen är en litet annorlunda, beställer du det (Salsiccia di Bra) på restaurang får du den rå på tallriken. Ingen fara, det är gott det också.

Jag tog ur fläsket ur korven och frästa i olivolja och några blad färsk salvia som växte utanför huset. Små salviablad är delikata, de stora blir lite too much. När korven fräst en stund hällde jag på 2 dl av vinet (Roero Arneis) och lät det koka ned tills endast lite återstår. Gnocchettinin blir klara på en minut så koka dem precis när du börjar bli klar med salsiccian. Tillsätt lite smör till i salsicciakastrullen och blanda ned pastan. Lägg på tallrik och riv parmesan över samt lite olivolja. Enkelt. Gott!

Fratelli Revello Barolo Vigna Gattera 2007

Ett ungt vin lagrat på 15 hl stora slavonska tunnor. 2006 av samma vin är väldigt bra så det var kul att få testa denna på plats. Medans 2006 är stramt, elegant och klassiskt är 2007 mer fruktpackad, oblyg och allmänt trevlig att sniffa på. Söta balsamiska toner, körsbär och läder. En uns torkade röda blommor finns också med. Smaken är barololik med frisk syra, lite grova ungdomliga tanniner med bra längd i eftersmaken. Svårt att bli besviken på Gattera men jag lämnade faktiskt Italien med Giachini 2007 och Conca 2008 från Flli Revello.

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer
  • Åh herre-jävla-gud så gott. Är pinsamt oerfaren av gnocchi, finns det någon färdig av bra kvalitet att hitta här hemma? Och, du kan säkert hjälpa mig med detta; once and for all –> uttalas det [njåcki]?

  • Hallå, det är SÅ enkelt att laga egna, måste bli ett inlägg om det. Bra gnocchi fanns på Mi Piace, märket Rustichella d’Abruzzo annars är det tunnt i Svedala tycker jag. Yes, njåcki 🙂