1 december, 2023

Gamla Stan!

Det har säkert inte gått dig förbi men visst är det trevligt att så många trevliga mathak numera kan nås på endast några få steg. Det är väl cirka 3 meter från 19 Glas till Pubologi. Krypavstånd till Frantzen/Lindeberg eller till Djuret. Det är sjävklart Gamla Stan jag pratar om. Och det är här det händer just nu. Mat, vin och bar. Hoppas nu bara att de klassiska krogarna i hooden får sig ett välbehövligt nyp i armen. Sällan har en lunch smakat så bra som på 19 Glas. Sällan har en nebbiolo smakat så bra som den på Restaurang Djuret – och denna där ankleverkorven på Pubologi var så bra. Servicen på alla ställlen är oantastlig.

PUBOLOGI

Pubologi beställer du in ett gäng halvrätter och dessa förändras med jämna mellanrum. Det enda jag tyckte var lite sådär var en liten välkomstsoppa i ett litet glas. Smakade som Miso/soya/steksky med en liten bitter eftersmak. Nä, inge bra och efterätten med Comté-ost, brynt smör, rostade hasselnötter och riven Perigord-tryffel smakade inte jättemycket. Ingen Comté smakar bättre än den på Mi Piace i Sickla. Så är det bara. Den varma maten var dock fenomenalt god. Den lilla Hamburgaren, ankleverkorven… mmmm.

19 GLAS

19 Glas är vårt enda dryckeshål om du gillar franska viner, alltsomoftast spontanjästa som ej blivit filtrerade eller stabiliserade. Stockholms bästa lunch just nu. Ägaren Peter Bennysson är en kul och hjärtlig krabat med konstigt skägg.

RESTAURANG DJURET

På restaurang Djuret severas en schysst fredagslunch – glid in vid 14 (senast) och gå hem 18. Ett glas öl kostar 35:-. Tre rätters-lunchen bellar 395:- och det är egentligen en middag fast under lunchtid. VInlistan är fanimej total och dessutom humant prissatt. Exempel: Giacomo Conterno Langhe Nebbiolo Cerretta 2008 kostar 890:-. På bolis 525:-. Hör du det Melker, dina 400% påslag funkar inte längre!

Kollade nu vad du får på Melkers Trattoria för 895 kr… då får du ett vin som kostar 339 kr på Bolis. Viss skillnad alltså… än värre med Barbarescon Bordini från La Spinetta. Kostar 380 kr på Bolis men 1060 kr på Trattoria. Eller priset går nog till Taurasi Fatica Contadina för 595:-. 150 kr på SB.

 

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer
  • Ja, eller hur, var en artikel i Metro för något år sedan som handlade om flaskpriser om upp runt 400% påslag på vissa restauranger.. högst låg inte helt oväntat F12-gruppens sortiment. Störst påslag fick viner i 100-150 kronorsklassen.