20 maj, 2024

En ljuvlig kväll på Söders lägre höjder

Vilken hetta! Lördagen den 2:a juli var det riktigt varmt. Sonen som levt lite drygt 5 månader var minst sagt tagen. Likaså päronen hans. Jag ska inte klaga på 30 graders värme, det får väl anses vara en hyggligt bra början på en förhoppningsvis fantastisk semester. En annan händelse denna ljuvliga dag var att det vankades bloggparty med mat- och vinglada tillika sköna människor. Temat är såsom Svenssonsmakaren så passligt benämnt; BSGS (Bring Some Good Shit). Platsen; som vanligt hos den alltid så chantile Red Scream & Riesling-Ulf. Blodiglarna: WCTC-Fredrik, Svenssonsmakaren-David, Mr T och Acqua Vitae-Magnus

Jag tar med ett gäng ostar och sammansatt fett i form av lite chark och grillkött från Mi Piace och Sovel Kött & Grill.

Ostarna: I i 30 graders värme är nog hårdostar de enda som står pall. Asiago d’allevo (den lagrade varianten), Comté och Vully.

Chark: Luppi Prosciutto di Parma och Jamón Ibérico de Recebo, andra gradens Pata Negra. Dressad med lite olivolja och havssalt. Grymt(!).

Till grillen: Entrecoté på tyskt (ja, tyskt) kvalitetskött. Hängt och sedan lufttorkats.

Förutsättningar för en trevlig kväll alltså. Bara ett par schyssta tjut nogrannt förpackade i alufolie kvar att avtäcka. En och en. Men Magnus och Ulf har såklart några extrapavor att låta oss smaka på. Sorry, inga jätteutlägg om vinerna. De läses allra bäst här och här.

Georg Breuer Berg Schlossberg 2009

En ljuvlig doft av färdigtappad fin päronsoda utan det söta. Mineral och frukt om vartannat med en dos färskpressad citronsaft. Härlig syra. Fantastiskt lätt och gott i munnen och jag slår baklänges när Ulf visar etiketten. 459 kr på Systemet. Inget jag skulle köpa. Min maxgräns på riesling brukar ligga på 200 kr och då på rekommendation och/eller ett fantastiskt vinfynd.

Domaine la Rabidote Saint-Chinian 2010

Magnus plockar med en flaska billigt tjut. Vinmakaren är Anders Åberg (AnderssonskansKalle). Jag får lite Dolcettovibbar. Kryddigt och med ett anslag av hav och tång. Klunkvänligt, enkelt och gott tjut. 79 kr.

Dönnhoff Norheimer Kirschheck Riesling Spätlese 2005

Ulf letar fram ett till vitt vin som visar sig vara en halvsöt riesling (spätlese) och det är det perfekta vinet till de flesta ostar. I kvällens laguppställning var det till Comtén vinet sjöng några extra oktaver. Vinet var helt klart färdigt att konsumera och det gjorde vi i fulla drag. Ostarna tog slut och även all chark. Matglada nissar runt bordet må jag säga!

Så till vinerna vi kommit hit för. Täckta i folie plockas en efter en ut. För en vinamatör är det en riktigt rolig och lärande aktivitet.

Glas 1: Flinta, krut och vitpeppar. Ekvanilj och grön paprika. Frisk syra med grönpeppartoner. Vad är detta måntro? Jag gissar på någonstans i Frankrike. Hittar inga, för mig, signikativa toner för svartvinbär vilket borde föranleda Cabernet Sauvignon (Bordeaux) utan tror helt felaktigt att vi är i norra Rhone. Magnus gissar på Bordeaux och Pomerol. Inte helt fel men faktum är att vi är i Sydafrika. Facit: Glenelly Hills Lady May 2008. 231 kr


Glas 2: Det doftar köttbuljong och en del ek, mörk frukt till helvetets portar och tillbaka. Bitter choklad, kryddigt och rostat bröd. Munnen fylls ut och eftersmaken sitter i länge. Portugal kommer som förslag rätt tidigt (vem?) och det är faktiskt rätt. Überkvalitet. Facit:  Pintas 2007. Douro-dalen. 500 kr

Glas 3: Sumpbotten (fast på ett bra sätt), djungelolja och tjära. En liten grön ton. En Pinotupplevelse på ett sätt men på många andra är det inte det. Kryddigt men stramt. Ingen aning. Jag är i Frankrike och letar. Facit: Kopfensteiner Blaufränkisch Eisenberg 2007. 329 kr.


Glas 4: Gah…. Tegelfärgat och verkar vara såå gammalt. Ett os av gammal grisbil och baconchips dippad i mogen Camembert. Läder och sump. Jag vet inte var detta kommer ifrån. Gammal Barolo? Näh. Facit: Clos Saint Jean Châteauneuf-du-Pape Deus-Ex Machina 2004. 600 kr


Glas 5: Nu börjar jag känna igen mig. Inte minst på flaskan som är min egen. Jordigt, stall och kossa. Tobak och garvat läder. Moget. Italienskt såklart. Stram och fin i munnen med utmärkt grepp. Passar alldeles utmärkt till entreotén. I love Aglianico! Ett ärligt och redigt vin. Kompromisslöst i sin rustika framtoning. Facit: 1999 Mastroberardino Taurasi Radici Riserva. 300 kr

Glas 6: Tomatbuljong, jordgubbar och hallon i en mogen stil. Lite nyponrosor på toppen. En del finmaskerad ek lurar i bakgrunden. Drickbarheten är total. Ett vin i full blom. Gotti! Facit: Massolino Parafada 2001. 400 kr.

Dags för dessert. Ulf fixar värsta italienska marängen och Tomas hämtar två söta viner. Anselmi Il Capitelli 2001 och 2006 där den yngre framstår som det bästa glaset. Pumpernickel och inlagda aprikoser… 01:an var packad med mandel och bränt socker, bokna äpplen. Fantastiskt gott. Lite bloggdiskussion sedan hemfärd. Pannan i kudden. 06.30 är det som vanligt blöjbyte och aktivitet i bebisgymmet.


Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

3 kommentarer