20 april, 2024

En italiensk afton

Min kompis Roberto bjöd på italiensk afton i lördag, det visade sig att han var rena rama mästerkocken. På köpet fick vi som var med lära oss allt om parmesanklassificeringar ocih småskaliga producenter, riktigt intressant. Jag tänkte gräva ned mig i Bianca Modenese, Vache Rosse och hej och hå framöver. Några bloggkompisar hängde också på (Barolista, Aqua Vitae, Red Scream & Riesling, Matminne samt två ickebloggande s.k människor) och som vanligt försöker jag vara framme med kameran men jag vet inte vad som hände – glömde nämligen fota maten, osten. Vilken miss! I vilket fall som helst var det fanstastiskt inspirerande att ta del av Robertos del av Italien. La Familia kommer från området Emilia Romagna och därifrån tar han också sin inspiration med visst flörtande utav norra Toscana, Ligurien och Sverige förstås.

Kvällen börjar med lite klassisk antipasti, värd att nämna var mortadellan Mortadella di Prato – smakrik (smaksatt med bland annat kryddpeppar och den antika likören Alkermes) och inte alls som den vanliga mortadellan vi är vana vid här i Sverige. Vi får smaka en salsiccia på toast med smält färsk pecorino Toscano. Grymt! Därefter en Panigacci med pesto och Vache Rosse-parmesan generöst rivet. Varmrätten bestod av en Torta di Farro (emmervete (1h koktid), ägg och parmesan) samt en krämig hjortgryta. På bordet hittas trevliga tillbehör såsom Aceto Bianco, ligurisk olvolja… man tackar.

Till alla maträtter har vi tagit med oss varsin flaska vin – men jag tycker ni ska läsa mer exakta noter här. Roberto har två viner från Emilia Romagna som vi börjar med att smaka, den ena var godare än den andra (Il Poggio var riktigt matvänlig! ). Sen blir vi upplurade på läktaren av Magnus vita vin. Gillade! När väl varmrätten ställs på bordet proklamerar Joakim att hans vin kommer smaka bra till hjort 😉 Det kan man väl säga – en magnumflaska från Fontodi (Flacchianella) från 1994! Otroligt bra och mogen Super Tuscan som bara blev bättre under kvällen. Mr T har med en Barolo i  vanlig ordning (Comm G.B Burlotto Vigneto Monvigliero 2006). Också riktigt bra, handtrampat från udda barolobyn Verduno. Ulfen hade med sig en Ioppa Bricco Balsina 2004, en speciell flaska vin med väldigt fin doft men jävlar vilka sträva, kantiga tanniner. Frederic hade tagit med sig ett halvsött rött litet pärlande; Brachetto d’Aqui, 5.5% alkohol, heeeelt perfekt till en kaka högkvalitativ mörk choklad. Lite kaka och glass på det med några likörer… Pjuuh. Tack, det var jäkligt gott och kul men framförallt snorrigt (kvällens felsägning:)). Italienskt helt enkelt!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

10 kommentarer
  • Att du inte fotade den kvallen ar ju sjalvklart du hade val battre att gora, ata dricka och njuta, och det ar ratt sa. Jag koper jamt vacche rosse hos min slaktare i Gallo, Mario Bollano, helt fantastiska kottvaror. Till Pask kopte vi en getkid och grillade den pa trakol ute pa terassen den bara smalte i munnen. Han har ocksa andra produkter mycket speciella t.o.m Ketchupen fran Gaia, inte vin produzenten Gaja, ar mina killars favorit.

  • Haha, ja, det var ju precis vad jag råkade göra, det var verkligen trevligt och gott. Vache Rosse kommer vi ser mer av här hemma, och Bianca Modenese också för den delen! Att grilla en hel killing låter inte helt fel, bjuder du på det när vi är nere 🙂 – det ska bli gott tillsammans med något gammalt gott från er vinkällare 😉

    Vi ses snart!

  • Fantastiska bilder som vanligt, Fredrik! Och tack för 00´an – man kan aldrig få nog av Barolo! 🙂