10 augusti, 2022

Domaine Rivaton Panoramix

Mycket jobb, lite bloggande. Har dock ätit mycket ost som sig bör. Knallade förbi Androuet på Götgatan för några veckor sedan (premiärbesök!) och fick med mig en obskyr mild kittost. Inlägg kommer nog. Lite vin har även slunkit ned (som sig bör). En enkel middagsträff i goda vänners lag har även hunnits med där jag tog med en låda vin bland annat favoriten Domaine Rivatons Panoramix – en så kallad pet-nat (pétillant-naturel), denna från södra Frankrike. Pet-nat är en bubbligt vin som endast jäst en gång men utan att det tillsätts jäst. Det är restsockret och den naturliga jästen som sköter om den saken.

Domaine Rivaton Panoramix – Druidens dryck

Visste du att druiden Miraculix i Asterixböckerna heter Panoramix på franska? Inte jag heller förrän nyss. Kanske ger inte innehållet i denna flaska samma effekt som på Asterix & Obelix men jag har svårt att se någon bättre följeslagare till sol, mild fransk salami, gott bröd och olivtapenad nu när våren är inte anstormande. Flaskan har en en kronkapsyl. Nice. Vinet bubblar friskt och det doftar hallonbrus i med snoken i glaset. När bubblet lagt sig kommer Carignan-druvan fram. Röda frukter, fräsch litet mineralig ton. I munnen är det en lätt skapelse med trevlig mousse, lite sötfruktig med balanserad syra. Eftersmaken bjuder på en liten citrusfruktbeska. Gott. Nu väntar jag på 20 gradig balkong.

Finns hos VINIK för 175 kr. Mejla här, vänta några dagar hämta sedan på Systembolaget i Söderhallarna. Annan Systembolagsadress kan tydligen ordnas.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill