20 maj, 2024

Bruno Giacosa Roero Arneis 2011

Tyvärr finns det inte så många Roero Arneis på Systembolaget, vilket är lite tråkigt för det är ett himla trevligt sommarvin. Fruktigt, blommigt och lite annorlunda – ibland med mandelblomsdoft. På plats i Piemonte hittar du istället alldeles för många att välja mellan, alla vinproducenter tillverkar ofta hela raddan av klassiska viner från området. I det lilla supermarket i La Morra hittar du en uppsjö viner till bra pris, faktiskt billigare än på de otaliga enotecas i den lilla byn. Jag väljer den legendaren Bruno Giacosas Roero Arneis för 14€.

Klicka för större bild
Vy från La Morra – klicka för större!

La Morra ligger för övrigt magnifikt placerat på cirka 540 meters höjd och du ser nästan till världs ände. De små vinbyarna Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba samt delar av Barolo syns i alla fall tydligt på sina respektive kullar. Det är bara byn Barolo som ligger nedsänkt i en liten dalgång.

Vinsorten Roero Arneis kommer från ett mer skogsbeklätt område (Roero) 15 km norr om Alba. Azienda Bruno Giacosa köper druvor från deikerade odlare för att sedan ‘endast’ göra vinet. Poppade Bruno Giacosas basnebbiolo för någon månad, också från inköpta druvor, som levererade utöver förväntan. Vadå, har du inte testat vin på druvan nebbiolo ännu? Gör det och bli förförd 🙂

Bruno Giacosa Roero Arneis 2011 ser nästan grön ut i glaset, kan det vara ren klorofyll i glaset? Det doftar i alla fall väldigt mycket grönt, här finns päronsplitt och äpple tillsammans med någon sorts vitblommighet. I munnen är vinet till en början en aning spritsigt, mycket trevligt. Jag gillar vita viner med lite fräs, det typ av fräs som riesling kan ge men Arneis är lite rundare, denna variant är i alla fall sådär trevligt balanserat som bara ett välgjort vin kan vara… om än lite slätstruket. En solig dag med fågelkvitter är det dock alldeles underbart. Eftersmaken är hygglig och det är när vinet är rätt iskallt det levererar som bäst. Jag vet dock inte till vilken ost detta vin skulle passa?!

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill