En riktigt bra vintyp till italiensk plockmat och många pastarätter är de piemontesiska Barbera d’Albas gjort på druvan Barbera. Vinet kännetecknas ofta av opakt mörkrödlila färg med mörka bär i doften, bra syra, powerfruit, trevlig kryddighet och låga tanniner. Beroende på hur vinmakaren tillverkat vinet har den mer eller mindre fatkaraktär i doft och smak. De pratas om modern och traditionell tillverkning av vin – särskilt i Piemonte. I den moderna tillverkningen jäser vinet kortare tid. Fatlagring på mindre och ofta nya ekfat. Nackdelen med dessa moderna viner är att de utvecklas fortare och oxiderar lättare än de traditionella.
2005 Giuseppe E Figlio Mascarello Barbera d’Alba Scudetto
Traditionell och legendarisk producent. Blåröd färg med lila reflexer. Parfym av mörk frukt, tjära och violer med ett litet inslag av mosade röda gubbar. Även färsk salvia blåser i bakgrunden. De 18 månaderna på stora franska ekfat bidrar till en fin komplexitet. Det doftar moget. Serverad från 15 grader; dofterna avlöser varandra under tiden upp mot rumstemp. I munnen är det en härlig skapelse som fräser skönt på tungspetsen. Fruktig med fin syra med en kryddig avslutning. Perfekt till färsk papardelle med hemkörd gremolata och parmaskinka.
2006 Cascina Baricchi Barbera d’Alba
En hyggligt ung och experimentell producent. Tät mörkrödlila färg. Fatkarakären (lagrat på tonneaux, nya & gamla barriques) ger ett intryck av Coca Cola. Men först och främst är det garrigue-kryddorna och lakritstonen som slår an en tanke att det finns en dos syrah i denna skapelse. Det är dock 100% barbera såklart. Mörka körsbär samsas med en handfull hallon. Smaken är frisk, mycket mörk frukt med trevlig syra med en smaskig eftersmak. För mycket fat för min smak men välgjort och gott till de flesta pastarätter.
Vinerna är köpta hos Carlo Merolli mittemellan Helsingör och Köpenhamn. Styckpriset är 115 dkk för båda. Tyvärr skickar han inte till Sverige. Men jag tycker nog att det är dags att kalla in DHL i ärendet. Det finns ju flera som åker till vår favoritmånglare!
Vad lustigt; jag är generellt dålig på att köpa italienska viner, och det senaste har jag saknat din blogg — så igår går jag och köper just en Barbera d’Alba (#2365) och så har du uppdaterat bloggen med samma druva! 😀
Nu ser jag ännu mer fram emot att dricka flaskan, även om det inte är exakt samma vin.
http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=2365&Butik=238&SokStrangar=R%u00d6DA+VINER%3aItalien%3aAlla+storlekar%3a%3a%3a%3a%3a%3a
Hehe. Ja, det har vart blöggöken – till skillnad från din egen. Ja, Barbera är riktigt bra, särskilt sommartid. Fasen om jag inte gillar dito druvor från Asti mer. Denna är bra, lite dyrare men… http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=2330&Butik=238
Wey, tack för tipset! Helt ok prisklass, speciellt när man fått den rekommenderad 🙂
[…] på tur är Barbera d’Alba 2005 som jag supit slut på till sommarpastan 2010. Freisa Toetto 2004 gör entré och nonna säger att […]