20 maj, 2024

Bacalhoa Moscatel de Setubal – Ett vin till dessert och ost

Moscatel de Setubal är en vintyp som helt passerat förbi radarn. Det finns ju ett antal söta och halvsöta varianter att välja mellan, så det är kanske inte konstigt. Portugal är ursprungslandet och om någon läst tidigare inlägg så vet du att det blivit väääldigt mycket portugisiskt på sistone.

Moscatel de Setubal tillverkas av druvan Muscat. Av Muscat tillverkas även russin, druvorna används även för att ätas direkt. Muscatdruvor odlas i ett stort antal länder, och det förekommer såväl gröna som blå och dessa kan vara allt från torra vita bordsviner till mycket söta starkviner. Moscatel de Setubal är ett sött vin. Väldigt sött. Det doftar allt som oftast torkad frukt såsom gamla russin, aprikoser och fikon. Honung, apelsin och nötter ackompanjerar ofta men det finns varianter med mintdoft, wunderbaum orginal och kryddiga örter.

Om du har ett sug att prova denna vintyp då ska du svänga ihop en dessert med kanel i. Det gifter sig fantastiskt fint. Äppelkaka. Kanelkaka. Vad som helst, jag lovar det är härligt. Jag gillar dessertviner liite svala så jag sätter gärna flaskan svalt så att det håller cirka 10-14 grader.

Just vinet Bacalhoa Moscatel de Setubal 1998 har en fin guldgul färg och bildar stora draperier i glaset efter snurr. Konstigt vore det ju annars 170 gram socker per liter och 18 % alkohol. Det doftar fint av russin och nötter med en lite twist av kakao. Smaken är len, det går inte att hitta några 18% här inte. Fikon med nötter och med en tangy ton av citrus. Lång eftersmak. Kort och gott: nästa gång det vankas ett sött vin… ge det portugisiska en chans. Och glöm inte bort kanelen i desserten 🙂

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

10 kommentarer