Stilton är en riktigt klassisk ost att servera på julbordet. Men jag tror jag kan äta den året om med ett gott portvin eller dylikt sött.
Stiltonosten är en engelsk stolthet som endast får tillverkas i Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire. Även om osten heter Stilton, som är en liten by, har den aldrig tillverkats där. Idag får endast åtta stycken mejerier tillverka stiltonosten. Osten har en ursprungsklassificering PDO – Protected designation of origin – som gör att osten endast får tillverkas i ett visst område med en viss metod. Osten får endast tillverkas av pastöriserad mjölk från kor i Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire.Den ska vara cylinderformad. Osten ska forma sin egen yta. Vara opressad. Smaka på ett visst sätt, osv..
Till jul ska jag försöka få tag på ett gammalt portvin som ska avnjutas tillsammans med en redig bit stiltonost. Frågan är vilket portvin bör köpas?
Här är listan →
Colston Bassett Stilton
Colston-Bassett Stilton, från Nottinghamshire i England sägs vara den allra bästa Stilton-osten, ser du detta namn kan du vara säker på att du fått tag på rätt vara. Osten är tillverkad med mjölken från kor som betar nära Colston-Bassett och har det barkliknande naturliga skalet och riklig blåådring från pencillin-möglet. Med fyra månaders lagring smakar osten som bäst från (oktober – februari) då osthjul som producerats från rik augustimjölk släpps.
En av de mer kända ostbutiker i England är Neal’s Yard Dairy.
Ett bra tips är Fonseca Guimaraens Vintage Port 1988 (nr 8001). Ett annat alternativ kan vara Churchill’s Late Bottled Vintage (nr 8016). Båda funkar jättebra till Stilton och lika bra till julgodis, nötter och engelsk fruitcake (som det f ö börjar bli dags att baka om den ska hinna mogna till jul.
Obrigado! 🙂 Fonseca Guimarens tror jag det blir, och kanske får köpa två på en gång för det måste ju njutas lite under tiden man julpreparerar kyl och frys 😉
Jag måste rekommendera Facile punch till stilton, även fast det kanske låter förkastligt och banalt för dem med mer finsmakargom…det bjuder jag på! 😉
Haha, jag tror ju inte att det är förkastligt och inte ett dugg banalt. Jag tror det är kanongott. Och det som blir kvar funkar ju till ärtsoppan 🙂
Annika ! Punch och Stilton låter spännande och raffinerat snarare än förkastligt och banalt. Måste provas
Fredrik ! Här kommer ett portvinstips till från en mycket initierad källa: http://miseenbouteille.blogspot.com/2008_11_01_archive.html
Esping: Perfekt, det blir en sådan.. ringer SB imorron 🙂 tack!!
Vill bara tipsa om två saker:
Först, en kanonostbutik som ligger i Saluhallen, Göteborg, heter Hugo´s. Den drivs bl a av Jenny Svensson, ostmästarinna 2006.
De andra, Jenny har utvecklat en ny kexserie, GÖteborgs Utvalda, tillsammans med Göteborgs Kex. På kexpaketen finns en smakcirkel med de sex ostfamiljerna. Diagrammet visar vilka ostfamiljer som passar till kexet. Mer info hittar du på http://www.goteborgskex.se/topplistan/utvalda/en-smakrik-passion.
Cathrine: Perfekt. Hörde talas om Jenny innan tävlingen av ordförande i Ostsällskapet. Visste inte att hon vann, vad kul, vet du hur det gick för henne i Caseus Awards?
Ska pallra mig till Hugos när jag kommer till Gbg nästa gång. Tack för tipset 🙂 Ska kika lite på Göteborgskexsidan också. Ha det bra!
Gud. Så. Gott.
Kalastips i tråden hittills. Låt mig bidra med den här som ger lagrad kvalitet till ett sympatiskt pris. Tänk vilka hemska priser vintage port kunde gå för om fler än engelsmännen hade upptäckt den… Lycka till i jul.
Anders, tack, det var ett sympatiskt pris ända tills jag så att det var en halvflaska 😉 Risken är nog stor att jag provar den ändå.. Lycka till i jul, ser fram emot fler intressanta inlägg på din blogg. Tänk om man kunde så mycket om vin.
Har man hälften så mycket smakar man dubbelt så noga (gammalt djungelordspråk) 😉
Keep up the good work.
Så sant som det är sagt! 🙂 Tack detsamma!
Ett vin som passar mycket bra till
Stiltonost är Grådask.
Japp, passar alldeles ypperligt. 2 år sedan sista kommentaren. Inte dåligt.
[…] Så var det dags för ett nytt inlägg på IKEAS Livet Hemma-blogg. Denna gång handlar det passligt nog om ost till julbordet. Och såklart till efter julbordet. I förra inlägget betade vi av ett gäng trevliga grönmögelostar och nu är det dags för den engelska stoltheten; Stilton, som jag skrivit om här. […]
[…] finns alltid rester att trolla bort. Från julhelgen låg det fortfarande en stiltonost i kylen, inte helt ovanligt i det anglofila köket. Kanske ska tillägga att det var någon specialvariant, en vit stilton med tranbär. Vilket gjorde […]
Trevlig tråd.. Har aldrig smakat STilton, hur är den ? Typ Bavaria Blue eller typ Roquefort ?
//Bosse
Du har gått miste om något!! Den är som ett mellanting av Bleu de Causses (stark, lite stickig och inte så krämig) och en Fourme d’Ambert(mjuk rund krämig smak).