27 februari, 2024

Stilton – The cream cheese of England

Stilton är en riktigt klassisk ost att servera på julbordet. Men jag tror jag kan äta den året om med ett gott portvin eller dylikt sött.

Stiltonosten är en engelsk stolthet som endast får tillverkas i Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire. Även om osten heter Stilton, som är en liten by, har den aldrig tillverkats där. Idag får endast åtta stycken mejerier tillverka stiltonosten. Osten har en ursprungsklassificering PDO – Protected designation of origin – som gör att osten endast får tillverkas i ett visst område med en viss metod. Osten får endast tillverkas av pastöriserad mjölk från kor i Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire.Den ska vara cylinderformad. Osten ska forma sin egen yta. Vara opressad. Smaka på ett visst sätt, osv..

Till jul ska jag försöka få tag på ett gammalt portvin som ska avnjutas tillsammans med en redig bit stiltonost. Frågan är vilket portvin bör köpas?

Här är listan →

Colston Bassett Stilton

Colston-Bassett Stilton, från Nottinghamshire i England sägs vara den allra bästa Stilton-osten, ser du detta namn kan du vara säker på att du fått tag på rätt vara.  Osten är tillverkad med mjölken från kor som betar nära Colston-Bassett och har det barkliknande naturliga skalet och riklig blåådring från pencillin-möglet. Med fyra månaders lagring smakar osten som bäst från (oktober – februari) då osthjul som producerats från rik augustimjölk släpps.

En av de mer kända ostbutiker i England är Neal’s Yard Dairy.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

18 kommentarer