1 december, 2023

Det är en stor dag för rostade hasselnötter!

Rostade hasselnötter

Redan innan jag träffade Roberto på Gattimondo har jag velat importera produkter från Piemonte. Har fattat att vin kanske är lite väl meckigt och vit tryffel är ju lite väl dyrt. Kvar finns världens godaste hasselnötter som varsamt polerats och rostats till perfektion av José Noé i Lequio Berria, cirka 30 minuters bilfärd söder om Alba. Sagt och gjort, Roberto, snäll som han är låter mig få nyttja hans logistik och transporter till Sverige – oftast från Parma, vilket gör att fraktkostnaden blir hanterbar. Stort tack!

IGP Papa dei Boschi – rostade hasselnötter

Företaget heter Azienda Agricola Papa dei Boschi och de odlar hasselnötter av typen ‘Tonda Gentile delle Langhe’ på cirka 700 meter höjd. Området spänner över 40 hektar och hasselnötterna har den allra finaste av stämplar; IGP som står för Protected Geographical Indication.

Piemonte är känt för sina hasselnötter och räknas som världens bästa – kanske var det därför jag föll för dem, hasselnötsnörd som jag är. Papa dei Boschi är medlem av hasselnötskonsortiet, vilket innebär att produktion håller och överträffar den standard som krävs för att få vara medlem.

Första gången jag kom i kontakt med hasselnötter från Papa dei Boschi var hos Paola och Carlo på Fratelli Revello i Frazione Annunziata (vid foten av La Morra). P och C serverar hasselnötterna till sina vinprovningar på gården. Japp, det är sant – rostade hasselnötter och nebbiolo är en god kombination 🙂 Även favoritrestaurangen More e Macine säljer dem som smör i solsken uppe i La Morra.

Jag lät Patrik på Mi Piace smaka för några månader sedan och han gillade svårt vilket gjorde att jag kunde låta cirka 8 kg lämna Italien med destination Stockholm. 4 kg till Mi Piace och resten till mig själv 🙂  – jo några påsar till Jacques på Bonne Femme. Jo, han gillade dem också 🙂 Tack till er!

Nötterna använd till att äta som de är tillsammans med ost, vin och självklart till allehanda gottesaker såsom glass, julgodis, till desserter och så vidare.

Säljs var?

Från och med idag kan du hitta rostade hasselnötter från Papa dei Boschi på Bonne Femme och Mi Piace i Sickla. Nötterna säljs i vacuumförpackning om 200 gram.

revello-dolcetto1

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

6 kommentarer