Roquefort – kungen av grönmögelostar. Stark som få, möglig som tusan och gjord av fårmjölk. Det är faktiskt en av få grönmögelostar som är tillverkad av just fårmjölk – de flesta är av komjölk. Men vi svenskar borde ha lätt att komma ihåg detta faktum (Rockfåår). 😉 Roquefort tillhör ostfamiljen ‘Les pâtes persillées’ (grönmögelost) och produceras i Roquefort-sur-Soulzon i södra Frankrike (Aveyron). Enligt AOC-bestämmelserna(från 1925) får osten inte tillverkas någon annanstans – den måste även lagras i 2 månader innan den får lämna Cambalougrottorna.
Möglet kommer från surdegbröd som fått ligga i grottorna. Brödet torkas och mals och tillförs osten antingen i ostmassan eller när osten perforeras. Möglet måste få syre för att kunna utvecklas.
Antingen hamnar osten i en Konsumbutik nära dig eller också hämtas osten av så kallade affinörer/mognadslagrare. Det är helt enkelt ostproffs som tar osten och lagrar dem ytterliggare några månader. Hos affinörerna avdunstar ytterligare vatten och osten upplevs krämigare och om möjligt ännu starkare. Från affinörerna hamnar sedan din ost i ostbutiker eller välsorterade matvarubutiker. Lite dyrare men oftast väldigt mycket godare och skuren direkt från den stora ostklumpen. Inget färdigpackat här inte!
Sju producenter
Det finns sju tillverkare av Roquefortost: Roquefort Société (60% av produktionen), Roquefort Papillon, Carles, Gabriel Coulet, Fromageries occitanes, Vernières and Le Vieux Berger.
Gott till
Ett sött vitt eller rött vin är det perfekta giftermålet. Själv är jag förtjust i porter portvin och andra söta röda viner såsom Castaño Dulce som jag med nöje inmundigat sedan 2006. Jag tror jag har en flaska från 2001 i skafferiet. Den borde vara kanonfin nu. 2005:an hittas just nu på bolaget för 109 kr (50cl). Kvittenmarmelad är faktiskt något som också är fantastiskt gott till. Det behövs någon utfyllnad till osten – den upplevs ju som väldigt stark. Rekommenderas inte till dig som nyligen bitit dig i läppen(!).
AOC = Ursprungsskyddad (Appellation d’Origine Contrôlée)
Trevligt att se ett nytt inlägg här!
Roquefort är en riktigt god ost. Du har rätt att det krävs något att bryta av med till osten. Kvitten kan jag tänka mig passar utmärkt. Annars är jag ganska förtjust i att ha plommonmarmelad till. Castaño dulce är riktigt gott. Har blivit en liten favorit hemma hos oss.
När det gäller grönmögelostar och färmjölk så är även den svenska Bredsjö Blå gjord på fårmjölk och en hel del svenska grönmögelostar är faktiskt gjorda på getmjölk.
Hej Sofia, jag kan tänka mig att plommonmarmelad passar till.
Ja vi svenskar blandar vilt bland mjölksorterna 😉 På ostsammankomsten vid Sundby Gård senast förklarade Herve Mons problematiken med hur ost klassas till de olika ostfamiljerna. Ta getostfamiljen till exempel. Ska ostar tillhöra flera familjer – både getost och grönmögelost? Herve Mons lobbar nu för att vill de nu vill klassa ostarna efter tillverkningssätt istället. Hur det kommer gå är naturligtvis inget som kommer förändra världsbilden av hur vi svenskar ser på ost. AOC och ostfamiljer osv är en stor Fransk angelägenhet. Vi svenska äter ju det mesta. Bara det är gott 🙂
Roquefort är ju aldrig fel! Tack för påminnelsen, och för intressanta fakta.
Vinet du brukar dricka till har jag bestämt för mig att jag själv smakat, minns bara inte när.
Hoppas att du har en skön sommar!
Hej Annika, jag tror bestämt att jag läst någonstans på din blogg att du druckit det till någon chokladdessert. Den är god och helst kyld tycker jag. Ha en riktigt skön sommar du också 🙂
Välkommen tillbaka i bloggosfären! Blir sugen på Roquefort när du skriver! En undran, menar du “porter” eller “portvin” i din text ovan? Portvin har jag provat till, men aldrig porter.
Klassningen av ostarna är verkligen förvillande. Spännande med ny klassning, man vill ju egentligen veta båda delarna att det är en grönmögelost och vilken sorts mjölk den är gjord på.
Jag litar på att du håller oss uppdaterade på området. 😉
Har inte provat att dricka castaño dulce kall men det låter som en bra idé som måste provas.
Hallå Mats, självklart menar jag portvin, en porter tar jag hellre till en kittost 🙂
Sofia: Hehe, ja, jag får ta den surdegen 😉
Jag har en Boltjärn Blå i mitt kylskåp muuuums, gårdsmejeriet ligger nära mig men snålheten gör att jag bara köper dom ibland…..
Bonjour, har du kollat http://www.cheesesociety.org/, skönt gäng, träffade ett par “spioner” i R för ett par år sedan. Långt innan George W:s attack mot cheese de France.
Anyway, vad är väl R mot en generös bit comté med många glas god Bandol? Nej mögel, nej marmelad. 🙂
Peter: Ne The Cheese Society har jag inte hört talas om.. förrän nu då. Verkar vara ett skönt gäng med ett udda intresse 😉
Absolut, en bit Comté är nog att föredra.
Ser fram emot några matbilder från Fr. Do it!
Karin: Om jag hade ett gårdsmejeri nära så skulle jag nog få en ost uppkallad efter mig 😉
glöm inte det svenska svaret på roquefort Bredsjö Blå
Nej, absolut inte, det är nog dags för ett smakprov snart.
[…] 2 dl rött vin 2 dl torkade tranbär 2 st färska fikon apelsinzest vatten vitt bröd smör Roguefort gröna druvor och färsk […]
Hej, kul med en trevlig ostsida för folket.
Och visst är det en underbar djungel.
Mycket att lära, och en sak jag vill dela med mig av. Vad är skillnaden mellan blå och grönmögelost ost…..!?!?
Ingen.
Rester av världen förutom Sverige säger blåmögelost. Bluechees.
Det är nåt vi svenskar hittat på för att kalla våra egna mögelostar.
Så korrekt är blå.
Trevlig ostbricka.