15 april, 2021

Laphroaig Scotch Whiskyn fyller 200 år

Jag kommer ihåg ett avsnitt (nedan) av Kvarteret Skatan (komikerserien) där David Batra och Johan Glans (och ytterligare en skådis) sitter och skryter över sina whiskyresor till Skottland – det ena destilleriet mindre än det andra och antalet skäggbeprydda druider som brände den ädla drycken minskade i takt med att destilleriets namn blev längre och längre.

Klart jag blev sugen på att bege mig till närmsta Systembolag och köpa mig en flaska. Nu ska jag vara ärlig och säga att det här med sprit inte är något vanligt förekommande här hemma, det blir ju mest vin från Piemonte och IPA’s. Men då och då krävs det något av den starkare sorten och då blir det gärna en slurk Laphroaig i soffan – kanske till ett avsnitt Modern Family på Netflix.

TSP 150319-6055-2Laphroaig är en rökig whisky, eller ja, den är rätt markant (jävla) rökig så kanske är den inte vid en första anblick av en tanig svennebanan ett solklart giftermål. Men Laphroaig har blivit min go-to whisky. Att den är single malt har liksom aldrig spelat någon större roll, vet inte riktigt skillnaden mellan olika sorter. Min nördighet har handlat om vin men när det gäller högoktanigt så är det Laphroaig som gäller. Det är lite skönt ändå.

I år fyller destilleriet på Islay 200 år och numera finns det ett gäng olika varianter Laphroaig-whisky att välja mellan – från 10 till 25 år sorter lagrade på olika fat. Kanske finns det en Lottovinst bakom hörnet som kan finansiera en 25-årig, den går ju endast loss på 3 000 kr. I samband med 200-årsjubileumet har destilleriet gjort en film om hur grannarna upplever whiskyn – smak, doft och känsla och det är ju onekligen lite som att sniffa på en fin Barolo. Lite mer rökig bara.

Nä, nu är det nog dags för ett litet glas. Sláinte!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer