Igår kom självaste Jon från Korvhantverk till Sickla Saluhall, kul att få lite guidning i kvalitetskorvarnas värld – jag har ju endast ätit dem förut och det är ju inte riktigt samma sak. Jon slajsar korv på löpande band medan vi smakar och blir hänförda av smakerna. Han förklarar hemligheten; det handlar om bra kött och bra styckningdelar och givetvis förstklassiga kryddor och råvaror samt tillsatsen av en unik mjöksyrakultur. Grisköttet hämtas från Nibble Gårdsgris och köttet till de nytillverkade lammkorvarna står Ö-Märkt (Ö-Slakt) för. Lammen är frigående på skärgårdsöar och är antagligen ganska lyckliga under tiden.
Korvarna på Nibblegris finns just nu kryddade med: ‘Fänkål’, ‘Rostad vitlök, citron och chili’, ‘Parmesan’, ‘Chorizo – Pimenton del la Vera’ och ibland ‘Anklever’ samt lammkorv smaksatt med allehanda goda örter och kryddor. Jon har även slängt ihop en liten ragu på korvköttet (utan fjälster) tillsammans med burktomater (ekologiska tomater) och vita bönor för att visa korvarnas smakrikedom. Ett paket korv, en tomatkonserv kokas rätt hårt i 10-15 min för att koka ihop smakerna och får bort onödig vätska (vattnet). Sänk värmen och tillsätt bönorna som endast behöver bli varma. Klart. Smaker du inte trodde kommer fram. Imponerande. Jag har själv med väldigt gott resultat använt min egen tomatsås tillsammans med köttet från parmesankorven och gnocchi. Ricotta eller buffelmozzarella är ett perfekt komplement med sin syrlighet.
Underbara korvar!
Yes, very!