Eller Mozzarella di latte di bufala som italienarna kallar den. Originalvarianten är gjord på mjölk från vattenbuffel och den mest kända tillverkas i Kampanien i södra Italien. Nu finns det Buffelmozzarellan i de flesta butiker i vårt avlånga land men den färska varianten är svår att få tag på. Den är värd att letas efter då den är fantastiskt god. En bra olivolja, fint flingsalt och eventuellt ett gott vitt surdegsbröd så är himlen nära! Risotto på Timmermansgatan (osten på bilden nedan). Finns det någon annanstans får du gärna upplysa mig – gärna om priset också.
Vad bellar den på Risotto då?
Det var en bra fråga Tomas! Jag TROR 80 kr för 2 st normalstora ‘bullar’.
För en massa år sedan bodde jag en månad i Mondragone i Kampanien. Där ansågs det omöjligt att till kvällsmaten äta en mozzarella som producerats på morgonen. Möjligtvis kunde “gammal” mozzarella duga till pizza. Jag köpte ett par kilo med mig hem. Det såg rätt kul ut när min resväska röntgades på flygplatsen. Jag fick öppna väskan och visa säkerhetspersonalen att det verkligen var mozzarella och inte semtex som flöt omkring i burkarna.
Haha! Ja, jag kan tänka mig, förvillande likt..
Så de anser att en ca 12 timmar gammal ost är just; gammal. Fantastiskt.
tror Kajsa warg flyger in pinfärsk
Det ska undersökas 🙂 Tack!
Om at bøffelmozzarella skal være yperfrisk
er kun en del af sagen. Faktisk opfører bøffelmozzarella som en ost: den modner og den skifter karakter med en tilpas lagring. Til forskel fra komælk har bøffelmælk nogle kvaliteter der tillader mozzarella til at blive “gammel” – op til tredive dage – og ændre smagskarakteristika i en god retning, præcist like som med ost. Det gælder især for de halvkilo og kilo størrelse af typen, hvor massen er større. Prøv med en ti femten dages “lagring” ( på køl) næste gang I kan få fat i en bøffelmozzarella.
Carlo: Hallå! Den BM jag köper kommer i påse med, vad jag antar, vasslen från tillverkningen. När osten blir lite äldre får osten en svampig känsla och när den sedan har gått över bäst-före datumet är det egentligen bara ‘mos’ i förpackningen. Lagrar du den torr?
Hejsan!
Har du namnet på producenten ?? Principielt bør BM bli i sin vand/mælk
och på køl, men ved servering skal den tempereres ( 16-18 grader) inte direkte från kylskap.
Ciao,
Carlo
Ciao Carlo!
Det är en Luigi Guffanti. Vad menas med køl egentligen? Absolut, straxt under rumstemp är perfekt.. ingen höjdare när olivoljan stelnar 😉
Guffanti står for kvalitet. Temperaturen:
er vigtigt men det er endnu vigtigere at vente nogle dage ( hvor mange dage kan være en temperaments sag) . Hvorfor ? fordi ved den alt for friske mozzarella forbliver proteinkæderne lange og knudrede (mozzarella er gummiagtig og elastisk) og mindre fordøjelige. Massen er ikke særlig homogen: den solide del og den væskende del er stærk adskilt.
Efter lidt modning og gæring – som kun sker uden “dödelige” effekter med levende topkvalitet BM – laktosen, sukret, gærer, forvandler sig, mister lidt den søde gräddesmag, udvikler fede syre
(som står for smagens karakteristika of sammensætning) massen bliver blødere mere homogen og mere fordøjelig.
Hvis man leder efter gräddesmagen så er
de yperfriske burrata og komælksmozzarela bedre. Med BM er det i realitete lidt synd at spise det hele så hurtig som mulig. Men hvis I kan lide det sådan, er det ikke..forbudt.
Tack för lektionen Carlo 🙂 Burrata är inte fel heller – i mat då helst. Guffanti är ju också kvantitet. Svårt att få tag på italienska godsaker som inte kommer från stora affinörer/distributörer. Ett undantag; Risotto, en delibutik/importör på Söder. Om du är i stan Carlo, ring så går vi dit och smakar goda ostar och grillade mackor med massa gott kött och ost och kanske lite vin 😉
Jag köpte färsk buffelmozzarella på Kulturkalaset i Göteborg (International Street Market på Gustav Adolfs torg) i år. Vilken stor skillnad mot komjölksmozzarella! Jättegod, som du säger med olivolja, flingsalt och balsamico. Märket på BM var Brescia. Synd att den marknaden bara är 1 gång per år.
Ah, Brescia, riktigt fin, den tar Mi Piace i Sickla & Huddinge… men BM måste ju finnas på någon ostaffär i GBG??
Ängsholmens gårdsmejer i Harbo säljer mozzarella på vattenbuffel men även mascarpone och yogurt på buffelmjök. De enda i Sverige som äger detta djur och mjölkar dem, mer exklusivt än så blir det knappast…
grymt, låter som studiebesök coming up!
Köpte igår i Sickla– fy, den var INTE god!. Jag frågade innan köpTE vilken dag de kommer in. Varje måndag sa expediten. Vi åt av den ikväll lördag. Den var salt och väldigt mjuk… inte i närheten av den riktiga som vi får nere i Napoli!! Äcklig rent ut sagt..ändå kostade den stora mozzarellan hela 98:-, 1 st!! Någon som känner till annat ställe att köpa? Bodde i Italien 3 år och köpte direkt från fabrik, underbar smak och aldrig salt. Tom mozzarella från ko, mucca 100% bättre än den jag köpte igår. NÅGON SOM VET DIREKTIMPORTÖR I SVERIGE??
Det måste vara en av de absolut svåraste ostarna att importera. De är ju gamla redan när det kommer till Sverige. Det behövs även tillsättas konsververingsmedel till lagen så jag tror det är omöjligt att jämföra. Jag åt varianten från Apulien och visst är det skillnad på ost och ost… tvivlar på att den skulle smaka lika här i Sverige..
Vi säljer inte till sickla!! Endast till saluhallen i NK som även säljer direktimporterad från Neapel. http://www.angsholm.se
Tror det är samma ost i NK som Sickla.
Coop Agricola La Contadina, importerar vi varannan vecka. Ni hittar den hos Martina i Uppsala, 32 kr per stick (125 g). Om ni köper den nu, låt den sänkt i ljum vatten i 10 min., in i sin förpackning.
Ciao
Tack för tips!