När jag kikar i arkivet ser jag att jag redan skrivit om detta (jan 2009). Men vafasen, det är och ju gott vilket inte är det minsta konstigt – det är ju samma producent.
Copy, paste:
Ölet heter Chimay blå (nr 1651) och har en alkoholstyrka på 9%. Det första som slog mig var att den säkert skulle smaka precis som på den klassiska skolresan 1989 då vi drack alldeles för många Elefantöl. Och elefantölen, den är ju faktiskt svagare! Men Chimay Blå smakar faktiskt inte alls starkt, det är en lömsk jäkel. Och mycket välsmakande.
Belgisk klosteröl och trappisteröl är välkända öltyper. Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Sint Sixtus och Schaapskooi är dock de enda klostren vars öl får kallas trappisteröl. Trappisteröl har tillverkats sedan urminnes tider i klostren av munkar från en reformerad gren av Cisterciensorden (Trappisterorden). Tillsammans tillverkas det cirka 20 olika ölsorter på de sex klostren. Tyvärr tillverkas det inte så mycket öl i själva klostren nuförtiden men produktionen sker ofta i klostrets direkta närhet och i nära samförstånd med munkorden ifråga.
Osten för dagen heter Chimay Grand Cru och har precis som ölen producerats av munkarna själva utav komjölk från kossorna som betar på den mycket bördiga Chimayslätten. Här i Chimay finns mycket gräs, skogar och åar vilket ger en smakrik komjölk. Sedan 1876 har munkarna gjort ost och lagrat dem i den kalla klosterkällaren. Chimay Grand Cru är en halvhård pressad ost som lagras i sex veckor och får då en smak som känns väldigt len och mjölkigt frisk med en antydan om fylligt vitt vin. Jag anser att Gran Cru’n har en komplexare smak än de små runda Chimay Grand Classique.
Tillsammans
Tillsammans skapar ölet och osten en alldeles särdeles god smak i munnen. Skär mindre bitar av kavring eller varför inte Pågens Lingongrova till osten och du får en sammansättning som kan värma det allra sämsta humör 😉 Prova gärna någon annan Trappisteröl, det är antagligen lika gott. Det finns även andra belgiska ostar som bör nämnas i sammanhanget men det tar vi en annan gång.