Who Cut the Cheeze?Ost, mat, vin och öl

Wijnjas Ostkällare och några Arla-ostar

Förra hösten blev jag inbjuden till en lite provning/utbildning om Svenska ostar på Wijnjas Ostkällare. Det hör ju inte till vanligheterna att jag får några som helst inbjudningar från den svenska ostindustrin ska tilläggas. Finns väl anledningar till det. Arlas ostexpert var där men hade ett sånt där jobbigt dubbelnamn. Kommer såklart inte ihåg…

Det som gjorde kvällen var ändå den otroligt trevliga bemötandet av Wijnjas ost- och vinchef för kvällen vilket gjorde att jag stannade kvar efter eventet för att prata just om ost och vin. Killen, som jag såklart inte kommer ihåg namnet på, berättade om Wjinjas ostfilosofi. Många av våra klassiska svenska ostar får ytterligare lagring här och du kan enkelt glida ned för en välsmakande ostbricka med passande viner – varav jättemånga på glas. Trevligt!

20120906_8632

20120906_8634

20120906_8636

20120906_8613

20120906_8638

20120906_8641

20120906_8660

20120906_8671

20120906_8673

20120906_8676

Skrivet av
Fredrik
Se alla inlägg
Svara

12 comments
  • Vilka spännande ostar!

    Provsmakade några av Sivans ostar igår, påminner om smaken från när jag var liten av Herrgård och Grevé. Kul grej att lagra dem ett par år hemma i garaget, till nu, nu har hon visst nåt bergrum eller liknande. Men de är alldeles för dyra.

    Herrgård a 300:- + kilot eller en bit Delice de Bourgogne a 100:- nåt som fanns till specialpris? Enkelt.

    • Haha, du menar förstås de i förpackningarna 😉
      Han plockade fram en Grevé som de lagrat i 18 mån. Den var lite annorlunda 🙂

      Varfan hittar jag Sivans?

  • Hej! Sist jag kollade fanns Sivans på Ica i NK och Segers i hallen!
    Sa de på Wijnjas att de själva lagrade ostar?
    300:- för en grym långlagrad herrgård är lätt värt det, med tanke på vad man har pröjsat för standard- gruyere eller liknande.

    • Hallå, nice, ska kolla upp det.
      Japp, de köper ett gäng ostar och lagrar själva. Bilden längst upp till vänster var just en sådan. Ostarna och små smakprov av några viner bjöd de på. Skumpan fick jag i alla fall betala 😉 Mycket trevligt.

  • Sivans ostar har jag lite koll på, stötte på dem ute på västgöta-slätten för några år sedan och hennes lilla butik på troget i Vara, och där är priserna riktigt humana! Föll för en långlagrad Port Salut då som både jag och min sambo blev barnsligt förtjusta i. Men har provat den på senare tid och inte tyckt den var lika bra, kanske inte lika lång lagringstid längre, eller kanske inte samma kärlek bakom nu när ”produktionen” ökat?

    Wijnjas verkar dock riktigt trevlig, måste kollas upp!

    Erik

  • Var inne hos Hammarströms fisk vid Medis och såg att de hade ett par olika. Inget att jaga direkt, men trevliga smakminnen om Skogaholmslimpa med ost kom tillbaka.

    Speceriet har en stor som de karvar ur.

    Lagrad Port Salut vore nåt!

Skrivet av Fredrik
Who Cut the Cheeze?