Vamonos Barberas!

Hem Dryck Vamonos Barberas!
Vamonos Barberas!

Druvan Barbera ger ett snabbmognande vin som bara doftar och smakar mörka surkörsbär med skärande syra, innehållande en ansenlig dos metanol!? Nja, inte riktigt.

Tomas, den vandrande encyklopedin vad gäller norditalienska viner bjuder in och ställer fram sex stycken Barbera d’Albas anno 2004. En alldeles strålande laguppställning! 3 st traditionella producenter, 3 st moderna. Noll till 110% ek alltså. Jag har köpt lite ost och F lagar mat. Runt bordet sitter åtta kompisar och kompisars kompisar med smak- och doftsensorerna på fullt spjäll. En mat- och vinnördsafton galore!

Germano Ettore, Roagna och Mascarello, de traditionella (och en halvtraditionell) producenterna är först ut på banan tillsammans med en redig svampsoppa på härköpta kantareller. Ostarna ackompanjerar. Taleggio, Robiola Tre Latti och en Tomme-ost från Langhe, Piemonte.

-Mascarello Guiseppe E Figlio Barbera d’Alba  ‘Scudetto’ 2004
En fin pust av mörkröda körsbär – inte sötfruktigt mogna utan lite torra och dammiga. Lakrits och svart nytt läderbälte ger en fin traditionalistisk komplexitet. Syran är markant och det fräser fint på tungan. Eftersmaken är ganska tuff men det är ju gott när det smäller lite. Carlo Merolli i Danmark säljer 2005:an.

-Germano Ettore Barbera d’Alba ‘Vigna della Madre’ 2004
Från mammas vingård 🙂 God körsbärsfrukt utav mörkare slag breder ut sig. Plommonlik doft med skön grusig spicyness. Tuff syra och trevligt slank med en bra punch och en fin eftersmak. Kort skalkontakt och 12 mån på franska barriques(får anses ganska modernistiskt) som bara måste vara redigt begagnade?! Finns att köpa till det facila priset av 179 kr.

-Roagna Barbera d’Alba 2004
En härlig doft av mörka körsbär och annan mörk frukt. Svarta plommon, finns det? Kryddor med lite lavendel på toppen. Eller är det kanske viol?! Smaken domineras av frukt. Lite sötfruktigt med fin koncetration och syra. Men. Jämfört med övriga två känns vinet lite tafatt. Den jämförelsevis låga syran gör att det upplevs lite platt. Inte en favorit. Bristly importerar, tyvärr slut.

Nästa gäng till rakning till en köttragu på högrev och massor av Cecchis pasta med parmesan. Ekade viner med betoning på franska små rostade ek-barrriquer.

-Aldo Conterno Barbera d’Alba ‘Conca Tre Pile’ 2004
Lagrad på 100% ny ek. Massiv aromatik av mörk frukt som blir mer mogen ju mer tid i glaset. Nyanser av kryddor, rostat bröd, tobak och choklad. Välbalanserat med skön syra som inte blir jolmig eller too much i munnen. Helt klart bäst till maten, utan tvekan. 2006 finns här.

-Pio Cesare Barbera d’Alba ‘Fides’ 2004
Utnämnd till det smarta vinet. Lager på lager av fin mörk frukt, lite torkad, skön örtighet som salvia och anis. Blommig. Doften fyller på med en fatkaraktär (choklad, vanilj) som är riktigt snygg. Vinner inte till maten men är gott. Riktigt gott.

-La Spinetta Barbera d’Alba ‘Gallina’ 2004
Holy shit. Rostat järn, oxiderad, bittermandel. kryddor och vanilla coke. En häftig doftupplevelse men inget att orda om. Smaken är LIKÖR.

Supergod mat. Aldo Conterno bästa matvinet. Fides är bara gött med härliga nyanser. Germano Ettore bästa i första gänget.

Jag är inte någon ekfantast, men vad gäller Barbera verkar det som jag favoriserar de som vilat på ek en stund. Men plankorna får inte maskera det som verkligen spelar någon roll. Vaniljvin är inte gott och Coca Cola dricker jag till nachos.

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.