Tomme du Berger – en god blandning

Hem Ost Tomme du Berger – en god blandning
Tomme du Berger – en god blandning

Tomme du Berger är en, bland många flera kan tilläggas, ost som jag inte lagt märke till och jag kan faktiskt drista mig att säga att den nu tillhör favoriterna. I andra poster här nedan kan du hitta Chimays kittost: Chimay Grand Cru som även den är en favorit. Sambandet klarnar säkert om jag säger att TdB också är en typ av kittost. Yes, jag är väldigt förstjust i kittostar nuförtiden, för bara några månader sedan var det hårdostar såsom Gruyere och Comté. Det kommer och går i perioder, precis som med allt egentligen.

Tomme du Berger tillverkas av både opastöriserad get- och fårmjölk i Provence i sydöstra la France och beroende på hjordens besättning varierar ofta mängden får- och getmjölk i ostarna. Osten kan därför smaka annorlunda beroende på vilken producent som tillverkar osten och till och med från en batch till en annan. Osten är halvhård med cirka 45% fetthalt och är lite klibbisch på skärytan.

En kittost pressas allt som oftast under tillverkningen, vissa mindre, andra mer. TdB koagulerar snabbt efter tillförandet av löpe och skärs och placeras i små korgar. Korgarna staplas sedan på varandra för att ge osten en sorts naturlig pressning och lagras sedan från sju veckor upp till fyra månader. Den tvättas och vänds varje dag… pjuh vilket jobb!

Doft & smak: Animalisk doft med fruktiga toner. Här finns även en nötighet och en smörig doft som även följer med i munnen. Den smälter lätt på tungan och eftersmaken håller länge.

Vintips: Fantastiskt, en ost som passar både krispiga vita med lite upplevd fetma och rustika röda viner.

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.