Det finns ett antal produkter som drar nytta av vinframställningens restprodukt: marmelader, ripasso-vin, sprit och som tur är ost. Testun Al Barolo marinerad och lagrad i pressrester från Barolo-produktionen. Den är lite speciell, vissa år är den inte alls god, andra år är den fantastisk. Det finns såklart flera varianter av osten, vissa producenter tillverkar osten av ko- och fårmjölk, andra med ko- och getmjölk. Osten på bordet är av den senare – och jättegod. Inte alls så stickig i smak och doft som den kan vara ibland. Detta kan bero på flera orsaker; olika sorts nebbiolomust/pressrester, mjölkens kvalitet och även hur länge den ligger och gosar med pressresterna.

Flera Testuns lagras i åratal innan den släpps på marknaden, då ingår marineringstiden och vidare lagring i ostkällare. Färgen är ljusgul med lila kanter där den sugit åt sig vinmust. Doften är rejäl med vin och mörk jordkällare. Smaken är riktigt fin med en trevlig nyans av vin och en trevlig smörig nötig ton – den är också ganska syrlig tack vare getmjölken. Jag tror att denna variant har en mindre andel getmjölk än andra TAB jag smakat. Närmast perfekt getsmak i kombination med härlig kossamjölk. Jag äter den nästan rumstemperarad så att alla smaker och dofter får fritt spelrum tillsammans med en Barolo från Cascina Ballarin – ett vin jag köpte på vingården i höstas. RESTIPS.

Testun Al Barolo passar till viner gjorda på vindruvan Nebbiolo. Konstigt va?

Ps. Det är inte Barolo i glaset på bilden, var tvungen att styla lite medans det var ljust. 😉

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *